EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
2010-10-15 15:36
BDB
Cérnaszálon függ az építőipar
Csak szeptemberben több mint négyszáz építőipari vállalkozás felszámolását kezdték meg a cégbíróságok, ami az ágazat történetében rekordnak minősül. Az első három negyedévben csaknem háromezer építőipari tevékenységet folytató vállalkozás dőlt be. Ez az adat csaknem húsz százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatoknál.

„Több mint négyszáz építőipari vállalkozás felszámolását indították el a cégbíróságok szeptemberben, s ez rekord az ágazat történetében” – áll az Opten céginformációs szolgáltató közleményében.

Az ágazatban lassú káosz kezd uralkodni, hiszen a rekordot döntött felszámolások mellett több mint 4300 új építőipari vállalkozás is alakult. A felszámolások, a végelszámolások és az új cégalapítások száma egymás mellett dinamikusan emelkedik, ami „egy piacait vesztett ágazat esetében nem normális jelenség” – hangsúlyozta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója közleményében.

 

Az idei év szeptemberében 401, az első három negyedévben pedig összesen 2940 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást, ami negatív rekordot jelent az ágazat történetében. A végelszámolások dinamikája sem marad el lényegesen a felszámolásokétól, hiszen 2010-ben eddig 1680 vállalkozás teljes bezárásáról döntöttek a tulajdonosok. Míg félévkor 12 százalékos volt a növekedés előző év hasonló időszakához képest, addig ez a múlt hónapig bezárólag 18,2 százalékra emelkedett.

A stratégiai igazgató kifejtette, hogy az ágazat ügyei sürgős beavatkozást igényelnek, hiszen előbb-utóbb a lánc- és körbetartozások annyira begyűrűznek, melyek a továbbiakban is rengeteg céget tesznek tönkre.

"Valahol van az ágazat előtt görgetett adóssághalmaznak egy olyan kritikus tömege, amelyet ha elérünk, akkor nemcsak a kisebb, de még talpon levő kkv-k, hanem a nagyobb és tőkeerősebb cégek is bajba kerülhetnek" – hangsúlyozta Csorbai Hajnalka.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Cérnaszálon függ az építőipar
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.