Egy üzlet átvételét lehetőleg ne a működtető cég megvásárlásával, hanem csak a tevékenység átvételével oldjuk meg. Úgy nincs kockázat az előző cég esetleges tartozásai, megvásárláskor fel nem...
Ajánlott oldalak
2011-01-25 11:00
BDB
Cégautóadó: a legfontosabb szabályok
A céges gépjárművek után minden esetben adót kell fizetni, amennyiben az magyar rendszámmal rendelkezik, illetve ha tulajdonosa jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet. A cégautóadó független attól, hogy költséget számolnak-e el azzal kapcsolatban. Lássuk a legfőbb szabályokat!

A céges gépjárművek után minden esetben adót kell fizetni, amennyiben az magyar rendszámmal rendelkezik, illetve ha tulajdonosa jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet. A cégautóadó független attól, hogy költséget számolnak-e el azzal kapcsolatban. Lássuk a legfőbb szabályokat!

Minden esetben meg kell fizetni a cégautóadót, ha a magyar rendszámú (nem mentes) személygépkocsi jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tulajdonában áll, függetlenül attól, hogy költséget számol-e el azzal kapcsolatosan, vagy sem – áll az adóhivatal külön kiadványában, melyben az idén alkalmazandó szabályokról ad bővebb tájékoztatást.

A fenti eseten kívül csak akkor keletkezik fizetési kötelezettség a cégautóval kapcsolatban, ha a személygépkocsi után költségelszámolás történt akár az szja, akár a számviteli törvény alapján. Fontos tudni, ha a vezetővel együtt számítva a gépjármű több mint 8 fő szállítására alkalmas, illetőleg ha a vegyes használatú gépjárművek együttes tömege meghaladja a 2500 kg-ot, nem számítanak személygépkocsinak.

 

Mentes az adó alól a különös méltánylást érdemlő személygépkocsi, a következők szerint:

a) amelyet a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szóló jogszabály előírásainak megfelelően megkülönböztető jelzést adó készülékkel szereltek fel;

b) amelyet egyház, egyházi karitatív szervezet kizárólag alapfeladata(i) ellátásához üzemeltet;

c) amelyet a személygépkocsi-kereskedelemmel üzletszerűen foglalkozó személy vagy szervezet kizárólag továbbértékesítési céllal szerzett be;

d) amely kizárólag halottszállításra szolgál;

e) amelyet a betegségmegelőző vagy gyógyító céllal, szociális céllal, az egészségkárosodott, hátrányos helyzetűek segítésére létrehozott alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, valamint a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásáról és szociális ellátásáról szóló jogszabályban meghatározott célszervezet kizárólag súlyosan fogyatékos magánszemély(ek) rendszeres szállítására üzemeltet, ha működési szabályzatából, gazdálkodásából – az összes körülmény figyelembevételével

– egyértelműen megállapítható, hogy az üzemeltetés ténylegesen az említett cél érdekében történik;

f) amelyet kizárólag az egészségbiztosítási szerv által – az egészségügyi társadalombiztosítási finanszírozásának egyes szabályairól szóló jogszabály alapján – finanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében, valamint egészségügyi államigazgatási szerv törvény alapján kizárólag betegségmegelőző, gyógyító, egészségkárosodást csökkentő közegészségügyi, járványügyi és egészségvédelmi alapfeladatának ellátása érdekében üzemeltetnek.

Cégautóadó-fizetési kötelezettség akkor sem keletkezik, ha a magánszemély költségtérítés címén (saját gépjármű használata munkával kapcsolatban, munkába járás költségtérítése) kilométerenként, az apeh üzemanyagárak alapján kalkulált áron, plusz 9 forintos kiegészítéssel elszámolnak.

A cégautóadó-bevallást minden negyedévet követő hónap 20-ig kell benyújtani az adóhatósághoz és az adó megfizetése is ugyanezen időpontig esedékes.

A cégautóadóról bővebb információt ITT, az adóhatóság hivatalos közleményében találnak az érintettek.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Cégautóadó: a legfontosabb szabályok
Hozzászólások száma: 1 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.