Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2010-12-13 12:36
BDB
Cafeteria: fontos változások 2011-ben!
Jövőre jelentősen átalakul a béren kívüli juttatások rendszere, a szabályozásban fontos változások lépnek életbe, melyek nagymértékben érintik a vállalkozások adófizetési kötelezettségeit.

A legfőbb változás a kedvezmények, juttatások jelenlegi 25 százalékos adótartamát érinti, hiszen ez jövőre 19 százalékra mérséklődik. Nagy módosításnak tekinthető a természetbeni kategória megszűnése, mely szerint a juttatást minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kell alkalmazni, nem lehet differenciált teljesítmény vagy egyéb szempont alapján. A továbbiakban akár az ételutalványt is felhasználják motivációs eszközként a vállalkozások, így sokkal nagyobb teret kapnak a munkaerő ösztönzésére. Ez annál is inkább igaznak bizonyul, mert a cégek általában az ilyen utalványt nem részletekben, hanem egy összegben, decemberben adják ki munkavállalóiknak, ráadásul ezentúl a kedvezményes adózás miatt ez több mint 200 ezer forint értékben megtehető.

 

A teljesítménybérezéssel összekapcsolható még az üdülési csekk és a Széchenyi pihenőkártya is, így egy csomagban megoldható az egyéb „jószolgálati” juttatás a jutalmazással. E két elem összekapcsolása az ételutalvánnyal mintegy 600 ezer forintos keretet jelent. A szakemberek nagy jövőt jósolnak a rendszernek, ugyanis a cafeteriakártyák elterjedésével a lebonyolítás is egyszerűsödik.

Az adómentes juttatások között egyetlen magányos elem áll: ha a munkáltató sporteseményre szóló belépőt ad, legfeljebb évi 50 ezer forint értékben, ugyanis ennek a feltételeit nem az szja-törvényben szabályozzák. A törvény a felhasználást nem szabályozza, így akár rangos, külföldi sporteseményekre szóló jegy is váltható belőle.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Cafeteria: fontos változások 2011-ben!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.