Ha a nyugdíjasnak a nyugdíja mellett keletkezik jövedelme, akkor nem vonnak pénzbeni egészségbiztosítási járulékot, sem munkaerőpiaci járulékot tőle. A kifizető ugyanúgy megfizeti a vállalkozást...
Ajánlott oldalak
2011-01-21 09:20
BDB
Cafeteria: egyszer fenn, egyszer lenn
Egy kis- és középvállalkozások vezetőit megkérdező felmérés tanulsága szerint újra növekedést mutat a cafeteria-juttatást nyújtó vállalkozások aránya, mindezek ellenére még mindig van olyan szektor, ahol a béren kívüli juttatások jelentős csökkenésével lehet számolni.

A kkv vezetők körében végzett decemberi felmérés szerint újra növekedést mutat a cafeteria-juttatást nyújtó cégek aránya. Mint hosszú évek óta mindig, most is az étkezési hozzájárulást és a közlekedési költségtérítést tervezik nyújtani legtöbben az alkalmazottaknak – mondta el Németh László, a K&H kkv marketingfőosztály vezetője.

A legfrissebb, hétszáz kkv vezető megkérdezésével készült felmérés szerint idén növekedhet a béren kívüli juttatások nagysága, hiszen a tavalyi év 54 százalékos mélypontjához képest 2011-ben 63 százalékra nőtt azoknak a száma, akik valamilyen juttatásban részesítik dolgozóikat.

 

A cafeteria-utalványok között egyértelműen az étkezési hozzájárulás szerepel az első helyen, a megkérdezett kkv-k mintegy 45 százaléka nyújtja munkavállalóinak ezt a juttatási formát. Közlekedési költségtérítést 2011-ben a kis- és középvállalkozások 31 százaléka alkalmaz. Bár az üdülési csekk népszerűsége csökkent az elmúlt időszakban, de harmadik helyét stabilan őrzi, holtversenyben a pénzbeli jutalommal. Mindkét esetben a válaszadók 17 százaléka jelölte meg ezeket a juttatási formákat.

A szakértők szerint a béren kívüli juttatások jogszabályváltozásai miatt a cafeteria esetében is kisebb átrendeződések várhatóak, ugyanis azt a cégek egyre inkább a bér részeként kezelik. A munkavállalóknak nyújtott béren kívüli juttatások két szélsőséges helyzet között mozognak: vagy egyáltalán nem alkalmazzák ezeket, vagy a bér minél nagyobb arányú részét szeretnék ilyen formában lefedni.

A „cafeteria hullámvasút” motorja beindult, a gépezet halad előre, de hogy mikor vált vissza vagy kezd tolatásba, valószínűleg csak az év végi számadást követően derül majd ki. Ami már biztosan tudható, hogy a cafeteria-utalványokat talán legszélesebb körben alkalmazó közszférában ezeket a juttatásokat alaposan lefaragják…

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Cafeteria: egyszer fenn, egyszer lenn
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.