Szülési szabadság (TGYÁS, GYED, GYES), valamint gyermekápolási táppénz esetén, a vállalkozásnak nincs semmilyen járulékfizetési kötelezettsége sem az alkalmazottak, sem a vállalkozó után...
Ajánlott oldalak
2011-03-07 08:30
BDB
Börtön fenyegeti a fiktív számlázókat
Az elmúlt pár évben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a revíziók során a fiktív szerződések és számlakiállítások felderítése. Míg a korábbi tapasztalatok szerint ezeket főleg pénzbírsággal sújtották, az idén már börtönbüntetést is kaphatnak azok a vállalkozók, akik megszegik a szabályokat.

Az adóhatóság az elmúlt egy-két évben kezdte el mélyebben ellenőrizni a fiktív szerződéseket és számlagyárakat. Ez az idén már sokkal reálisabb kockázatot, akár börtönbüntetést is jelent az érintettek számára. Az adó- és a vámhatóság összevonása révén ugyanis nemcsak a két intézmény kommunikációja lett hatékonyabb és gyorsabb, de egyre elterjedtebb, hogy egy revízió során az adóellenőröket pénzügyőrök is elkísérik, akik nyomozati jogkörrel is rendelkeznek – írja a Napi Gazdaság.

 

Amennyiben felmerül a kétes ügyletek lehetősége, mindkét résztvevőnek bizonyítani kell azt, hogy a valóságnak megfelelően, a szabályok betartásával jártak el, kötöttek szerződést és került a számla kiállításra. Ennek kapcsán azonban több probléma is felvetődhet, ilyen például ha az egyik fél felszámolás alatt áll, vagy esetleg felfüggesztették az adószámát, ebben az esetben ugyanis a bizonyítás sokkal nehezebb, még akkor is, ha nem fiktív tranzakcióval állunk szemben. Mivel alapvető csalástípusként tartják számon, ha egy vállalkozás eleve veszteséges és felszámolás alatt álló partnernek fizet papíron, ezzel költséget gyártva magának, így nehéz dolga lesz a bizonyítás során annak a cégnek, aki ugyan jóhiszeműen járt el, mégis a fiktív számlázás vádja alá kerül a körülmények miatt.

Az ellenőrök többnyire arra hivatkoznak, hogy az ügylet azért minősíthető fiktívnek, mert a számla befogadója nem járt el kellő körültekintéssel. Az azonban évek óta nem határozható meg pontosan, mit is jelent a kellő körültekintés – mondta Kocsis Zoltán, a Vilmányi Ügyvédi Iroda közgazdásza a lapnak.

 

Szerződéskötés előtt ugyan több ponton is ellenőrizhető a partnercég (cégnyilvántartás adatai, adóhatóság adatbázisa, feketelista tartalma), viszont nem életszerű, hogy ezt akár havonta ismételje meg a vállalkozás. A bizonyítás ugyanakkor nem csak a cégeknek, de az adóhatóságnak is ugyanolyan nehéz. A fiktív számlákat kiállító cég ugyanis – veszítenivaló híján – nyugodt szívvel állíthatta, hogy az ügyletek valóban létrejöttek: a bírságot úgysem tudta kifizetni, más büntetéstől pedig nem kellett tartania, egészen mostanáig. Az adóhatóság és a pénzügyőrök közös fellépésének köszönhetően akár börtönbüntetésre is számíthatnak a súlyos szabályszegők, akik egyébként büntetésük enyhítése miatt akár üzletfeleik ellen is vallhatnak.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Börtön fenyegeti a fiktív számlázókat
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.