Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2011-06-21 13:12
BDB
Bérkompenzáció: csődbe viheti a kisvállalkozókat
A bérkommandó újra lecsap, az intézkedések hatására pedig több kisebb cég végleg bezárhatja kapuit. A kkv-k egy része csődbe mehet, az ipari termelés pedig fordulóponthoz érkezhet a bérkompenzáció miatt. Ki lehet vajon védeni?

Tömeges elbocsátásokat, a kisebb cégek csődjét, s végül az ipari termelés teljes szétverését is eredményezheti a "bérkommandó" legújabb akciója, a versenyszférára is ráerőltetett bérkompenzáció - közli a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) június 21-i állásfoglalásában. A közleményben azt állítják, hogy "a tervezett intézkedés nem más, mint a kormány rossz szja-módosításának sunyi korrigálása, s aki nem engedelmeskedik, feketelistára kerülhet".

A nemrégiben parlament elé terjesztett törvényjavaslat alapján a kormány rendeletben állapítaná meg azoknak a béreknek az emelési mértékét, melyek nem haladják meg a bruttó 300 ezer forintot. Erre azért lenne szükség, hogy az elkövetkezendő két évben, 2012-ben és 2013-ban a bérek nettó értéke ne csökkenjen.

A vegyipari szakszervezet ezzel az intézkedéssel kapcsolatban azonban aggodalmát fejezi ki közleményében. Székely Tamás elnök szerint ez csődbe vezetné a vállalkozások egy részét, illetve arra kényszeríti a munkáltatókat, hogy dolgozóik többségét formailag elküldje, majd feketemunkásként foglalkoztassa tovább. Másik lehetőségként a dolgozók színlelt alvállalkozói szerződéssel való továbbfoglalkoztatását is megemlíti, kihangsúlyozva azt, hogy többé-kevésbé ezek a lehetőségek állnak rendelkezésre azoknak a versenyszférában tevékenykedő cégeknek, melyek anyagi lehetőségeik miatt nem tudják majd a bérkompenzációt végrehajtani, ez pedig az ipari termelés komplett széteséséhez, a feketefoglalkoztatás bővüléséhez vezethet.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Bérkompenzáció: csődbe viheti a kisvállalkozókat
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.