Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése...
Ajánlott oldalak
2011-02-03 11:45
Horváth Melinda
Béren kívüli juttatások - alapvető elvárás?
Szakértők úgy vélik, a komplett jutalmazási rendszer tartalmaz a fix béren kívül keresetkiegészítést és nem anyagi elemeket egyaránt: előléptetés, rugalmas munkaidő, barátságok kialakulása, elismerés...

A munkavállaló mindenképpen motiváltabb, ha érzi, elismerik, s az nem csak szóban történik. Mi több, ott van az infláció is, mellyel lépést kellene tartania a fizetéseknek. Az tulajdonképpen nem számít, milyen extra juttatásban részesíti a cég a dolgozókat, a fő, hogy a vezetők kifejezzék elégedettségüket a munkavállaló felé.

A legtöbb alkalmazott a következőképpen vélekedik erről a kényes kérdésről: a javadalmazás akkor kerek egész, ha biztos megélhetést nyújt, azaz fedezi költségeinket, sőt még megtakarítani is tudunk. Továbbá az is általános elvárás, hogy idővel növekedjen az alapbér. Ez a tendencia azonban egyre kevesebb cégnél valósul meg, köszönhetően részben a válságnak és a társadalmi változásoknak. Régen elképzelhetetlen volt, hogy az ember a fizetéséből ne tudjon egy lakás megvásárlásához elegendő pénzt megspórolni (hitel nélkül!), míg a mai fiatalok igen kétségbeesetten tekintenek a jövőképükre. Sokan már eleve lemondanak a fészekrakásnak még csak a gondolatáról is és nem tudnak már azonosulni a régen jól bevált „sok kicsi sokra megy” bölcsességgel.

 

Hogy megy a munkaerő motiválás a határon túl? Rábukkantunk néhány érdekes, nem éppen szokványos juttatási formára melyet előszeretettel alkalmaznak a külföldi vállalkozások, íme!

-Chesapeake Energy: A hatalmas gázszolgáltató vállalat nem csupán egy fitnesz centerrel örvendezteti meg alkalmazottait, hanem egy szépség-, ill. medikai központ is a dolgozók rendelkezésére áll, ahol lehetőség nyílik bőrgyógyászati kezelések és szűrések elvégzésére. Az említett cég még botoxinjekciókat is hajlandó fizetni dolgozóinak.

-Morningstar: A befektetési tanácsadó és vizsgáló vállalkozás  4 évente 6 hét fizetett szabadságra küldi szorgos munkásait.

-Cisco: A Cisco Hálózati Akadémia (Networking Academy) naprakész hálózati és informatikai ismereteket nyújt azoknak, akik el szeretnék mélyíteni szaktudásukat, és az informatikai iparágban dolgoznak, nem mellesleg Magyarországon is kínálnak online tanfolyamokat. Náluk bónuszként az alkalmazottak autóit küldik szervízbe heti kétszer, egy a cég területére invitált autószerelőhöz.

 

-Microsoft: Számos multi büszkélkedhet dolgozói számára felépített kávézókkal, büfékkel, ám olyan pazar plázát egyik sem tudna felmutatni, mint a Microsoft Redmond Campus Commons nevű központja: a 23 üzletből és étteremből álló épületkomplexummal méltán dicsekedhetnek a dolgozók.

-Kimpton Hotel: A luxusszállodák alkalmazottai házikedvencüket is biztonságban tudhatják a munkaidő alatt, a hotel ugyanis foglalkoztat állatgondozókat és –orvosokat is.

 

-NuStar Energia LP: Egy betéti társaság, mely a juttatási rendszerét azzal bővíti ki, hogy dolgozói számára elérhetővé teszi a céges repülőgépet fontosabb ügyek esetén.

-DPR Construction Company építési vállalat: A jeles eredmények megünneplésére felavatott egy borozó helyiséget dolgozóinak.

-Az Alston & Bird jogi cég alkalmazottainak társadalombiztosítása fedezi akár a mesterséges megtermékenyítés költségeit is.

Természetesen hazánkban ettől szerényebb eszközöket vetnek be a vállalkozásvezetők és az anyagi juttatáson túl a dolgozók is többnyire megelégednek a rugalmas munkaidő, az előléptetés és az elismerés kínálta motivációs rendszerrel.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Béren kívüli juttatások - alapvető elvárás?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.