Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál lehetőség van két pályázatra is, amely a munkanélküliek vállalkozóvá válását segíti. A vállalkozás indítását elősegítő pályázat keretében a) 3 millió Ft-ig...
Ajánlott oldalak
2011-04-26 11:53
Bálint Brigitta
Béremelési kényszer – mit mond a vállalkozó?
Hamarosan a parlament elé terjesztik azt a javaslatot, mely szerint a jövő évtől azok a vállalkozások, melyek nem tartják be a béremelésre vonatkozó megállapodásokat, nem kapnak állami támogatást, illetve megrendeléseket. A nagyobb cégeket súlyozottabban érinti majd az intézkedés, de a kisvállalkozások is nehezebb helyzetbe kerülhetnek ennek hatására. Lássuk a lehetséges variációkat…

„Nehéz megjósolni előre, mi lesz majd azokkal a vállalkozásokkal, akik a működésükhöz szükséges pénzügyi eszközöket is nehezen gazdálkodják ki, nemhogy béremelést eszközöljenek. Az biztos: ha a törvény életbe lép, nem lesz egyszerű dolgunk, hiszen valahol meg kell majd spórolni a munkavállalóknak adott plusz pénzt, támogatás híján pedig ez valószínűleg a megrendelések volumenében és árában fog megmutatkozni” – nyilatkozta lapunknak egy kisvállalkozó.

A kormány több lehetséges megoldásban gondolkodik, melyek elsődlegesen azt tartják szem előtt, hogy senki ne szenvedjen kárt és ne szűnjenek meg munkahelyek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyik javaslatát például mindenképpen megfontolják, ami szerint a jövőbeni béremelésekre jutatott összegeket (illetve egy részüket) tb-kedvezmények formájában visszaadják a vállalkozóknak. Ennek értelmében a tervek szerint 2012-t követően a 300 ezer forint alatti kereseti kategóriákban az emelés mértéke után tárgy évben nem kellene tb-járulékot fizetniük, csupán személyi jövedelemadót. Bár az ötlettel az általunk megkérdezett vállalkozók többsége egyetért, de szinte kivétel nélkül feltették a kérdést: mi lesz a következő években? Hogy tudják majd kikalkulálni a béremelés összegét, miután megszűnik a tb-kedvezmény?

A bérmonitoring bizottság felméréséből kitűnik, hogy az idei évben a közszférában mindenhol megtörtént a nettó bérek kiegészítése, azonban a versenyszférában tevékenykedők mintegy ötven százaléka hajtott végre béremelést. Rogán Antal, a bizottság vezetője hangsúlyozta: „továbbra is kitartanak amellett, hogy a bevezetett arányos adórendszer nem okozhat nettó bércsökkenést senkinél, és a bérmegállapodásokat mindenkinek be kell tartania.” Javaslatuk szerint kivételes esetekben elfogadható olyan megoldás, mely egyes cégek esetében engedélyezi, hogy a majdani törvénykezés ellenére ne emeljenek béreket. Ez azonban csakis akkor lehetséges, ha a vállalkozás igen nehéz helyzetben van és a szakszervezetekkel, illetve a munkavállalóval erről külön megállapodást kötnek, így megőrizve a munkahelyeket.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Béremelési kényszer – mit mond a vállalkozó?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.