Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt munkát vállalhat a következők szerint: 1. nem otthon végzett munka esetében max. napi 4 óra, 2. otthon végzett munka esetében az időtartam...
Ajánlott oldalak
2010-02-27 07:04
Szűcs Ágnes
Belvízkárok a földeken
Magyarország Keleti és Déli részében első és másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A megolvadt hó és az esőzések miatt a vízügyi szakemberek szerint elérheti a 200 ezer hektárt a víz alá került földterület.

Folyóinkon 675 km-es szakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség, és 125 ezer hektár föld áll belvíz alatt. A Zagyva folyó alsó szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Hajdú-Bihar megyében 13-14 ezer hektár között van az elöntött területek nagysága, további 30 ezer hektárra tehető az átnedvesedett földek száma. Bodrogközben 9 ezer hektár, Ipolytornácon 30 hektárnyi mezőgazdasági területet öntött el az árvíz.

A talaj felső 0,5 – 1 méter mélységig telített rétege még fagyott, így az olvadó hó és csapadék egyelőre nem tud beszivárogni a talajba.

Az árvizet és a belvizet a melegedő időjárás és a sok csapadék lehullása okozta. A további esőzés miatt ismét jelentősen megnőhet a belvizes területek nagysága. Ha pedig ez így van, akkor a tavaszi mezőgazdasági munkák március végéig nem kezdődhetnek meg a földeken. A legnagyobb problémát a vízzel borított vetés jelenti. A tönkrement vetést nem tudják kiszántani, és helyébe egy más kultúrájú növényt ültetni.

A vízügyi hatóságok folyamatosan mérik a belvíz nagyságát.  A csatornaőrök naponta figyelik a behatárolt területeket, majd térképen bejelölik a vízzel borított terület nagyságát. 
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) félállítását, hogy központilag irányítsa a felkészülést az ár- és belvíz védelmezésre. Ezzel együtt közel 900 vízügyi szakember vesz részt a védekezésben. Az árvíz és belvíz okozta károkat megelőző védekezési munkálatokra a vízügyi tárca 1 milliárd forintot kér az államtól.

- Szűcs Ágnes -

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Belvízkárok a földeken
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.