A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-06-22 14:03
BDB
Bejelentés sms-ben? – alkalmi munkavállalás
A várakozások szerint sokkal egyszerűbb lesz az alkalmi munkavállalók bejelentése ezentúl. Míg a korábbi jogszabály egy kissé kaotikus állapotokat eredményezett az ilyen jellegű munkavállalásban, addig az új, átláthatóbb rendszernek pozitívak a várakozásai, mind munkáltatói, mind munkavállalói szempontból.

A törvényjavaslat legjelentősebb módosításként a közteher mértékét tartalmazza, ami a jelenlegi szabályozás szerint mezőgazdasági alkalmi munkáknál 30 százalék, más területeken pedig még ettől is jóval magasabb. A várakozások szerint ez mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkáknál napi ötszáz forint, más esetekben pedig 1000 forint lenne, függetlenül a kifizetett bér nagyságától, ledolgozott órák számától.

A foglalkoztatás időtartamában is történne változás, hiszen a jelenlegi évi 90 nap engedélyezett alkalmi munkát 120 napra növelnék, illetve egyszerűsítenék az ezzel kapcsolatos adminisztárciót is. Munkavállalónak és munkaadónak is csak egyszer kell magát regisztráltatni az adóhatóságnál és az ott biztosított számkóddal bármikor megtörténhet a bejelentés foglalkoztatás esetén, akár ügyfélkapun keresztül, akár sms-ben vagy telefonon, vagy végső esetben írásban.

„Ha mégsem történik munkavégzés, a munkakezdettől számított két órán belül lehet visszavonni a bejelentést” –osztotta meg  sajtótájékoztató keretein belül Font Sándor (Fidesz-KDNP), aki frakciótársával, Czomba Sándorral közösen nyújtotta be a törvényjavaslatot.

Fontos változásként említendő az is, hogy megszűnik a jelenlégi ív kitöltésének kötelezettsége, illetve a háromezer forintos egészségügyi vizsgálati díj is, ami igen nagy tételnek számított eddig, főleg ha sok alkalmi munkavállalót foglalkoztattak a cégek. A jövőben már külföldiek is végezhetnek alkalmi munkát, így a július 15-én hatályba lépő törvénnyel nem csak egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés, de a munkaerőpiac is némileg kibővül.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Bejelentés sms-ben? – alkalmi munkavállalás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.