Engedélyköteles társas vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon...
Ajánlott oldalak
2010-10-15 08:18
BDB
Befűtöttek a kis- és középvállalkozásoknak…
Egy speciálisan a kis- és középvállalkozások áram- és gázfogyasztási szokásairól készített felmérés tanulsága szerint a társaságok csaknem 800 milliárd forintot költenek energiafelhasználásukra, de mégis kevés figyelmet szentelnek a költségek hatékony csökkentésére, ezekkel kapcsolatos kérdésekre.

A BellResearch kutató- és tanácsadó cég a MentorPartner Kft-vel közreműködésben a 10 fő feletti létszámmal működő hazai vállalkozások és intézmények áram- és gázfogyasztásáról készített felmérést, melyben figyelembe vette a fogyasztási sajátosságokat, elégedettséget és döntési preferenciát.

A kutatás eredménye szerint a cégek közel ötven százalékában nem tudták nagyságrendileg meghatározni, mekkora az energiaköltségük, pedig a működéshez kapcsolódó nem anyag- vagy bérjellegű kiadások majdnem kétötödét teszik ki. Egy társaságra vetítve ez átlagosan 12 millió forintos áram-, és közel 17 milliós gázszámlát jelent – idézte a tanulmányból a zoldtech.hu.

 

A kutatás arra is fényt derített, hogy mindössze minden második vállalkozás ítélte úgy, hogy versenyképességük szempontjából fontos az energiaköltségeik alakulása, többségük további lépésekre is rászánta magát, ami ezek csökkentését irányozta meg. Ezeknek a lépéseknek a bevezetése többnyire csak átszervezést és szigorúbb belső szabályozást igényel, beruházás jellegű kiadást nem.

A vállalkozások negyede keresett meg más szolgáltatót árajánlatkéréssel, ami szintén az áram- és gázdíj csökkentését szolgálta volna és tájékozódást az energiapiaci lehetőségek között. A belső, szigorúbb szabályozással, illetve átszervezéssel, továbbá a szolgáltatóváltással lehetne a vállalkozásoknak leghatékonyabban spórolni, ehhez "a döntéshozónak azonban előzetesen tisztában kell lennie a saját fogyasztási szokásaival és a piaci viszonyokkal" – mondja Virágh Miklós, a BellResearch kutatási igazgatóhelyettese.

Hazánk energiahatékonyságában jelentős lemaradás tapasztalható és ezt az állítást a Világbank is alátámasztja, ami szerint 2007-ben Magyarország egységnyi energiafelhasználása 6,7 dollár értéket termelt, míg Ausztriában ez 8,9 dollárnyi, Angliában pedig csaknem 10 dollárnyi értéket ért el.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Befűtöttek a kis- és középvállalkozásoknak…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.