Terhek a munkavállalói oldalon: A bruttó bérből levonásra kerülnek az alábbiak: szja 2010 évben az adó alapja a 27 százalékkal növelt jövedelem. Az szja mértéke:0- 5.000.000 Ft : 17 %,...
Ajánlott oldalak
2009-12-05 15:09
Majoros-Tóth Orsolya
Bedőlt vállalkozók kisegítése
Álláskeresési támogatás, munkanélküli ellátás: ezek jó esetben ismeretlen kifejezések egy vállalkozó számára. De mi történik, ha a gazdasági válság bedönti az eddig jól működő céget?

A munkaügyi központ szolgáltatásait vette górcső alá a Zalai Hírlap, Dr. Nika László, a zalaegerszegi regionális munkaügyi központ főigazgatói irodájának vezetője segítségével.

„Munkajogi szempontból már önmagában az is kereső tevékenységnek minősül, ha valaki vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik. Függetlenül attól, hogy van-e bevétele, illetve ténylegesen folytat-e vállalkozói tevékenységet. Ezért ahhoz, hogy a munkaügyi központnál munkanélküliként regisztrálni lehessen, s így igénybe vehesse a juttatásokat és egyéb szolgáltatásokat, előbb vissza kell adnia vállalkozói igazolványát.” – idézi Dr. Nika Lászlót az újság. A szakértő hozzáfűzte, hogy az igazolványt az okmányirodában lehet leadni, egyéb teendő nincs vele. Ezután a vállalkozás – és vele együtt a jogviszony – megszűnik. „Társas vállalkozások esetében megvizsgáljuk a társasági szerződést. Ha az érintett személy vezetőnek minősül a cégnél, akkor előbb e státusát meg kell szüntetni, s akkor jelentkezhet álláskeresőként. A cégek tagjai pedig akkor kérhetnek ellátást, ha személyesen nem működnek közre a gazdasági társaság munkavégzésében.”

A szakember elmondta, hogy a regionális munkaügyi központba ritkán tér be olyan személy, aki saját vállalkozása megszűnése miatt keres állást, de előfordul ilyen eset is.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Bedőlt vállalkozók kisegítése
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.