A megváltozott munkaképességűek segítésére az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Rehabilitációs Információs Központok hálózatát működteti. Bővebben.... A mozgássérültek álláskereső fóruma: MOTIVÁCIÓ...
Ajánlott oldalak
2011-02-23 08:16
BDB
Az üzemanyagárak nőnek, a benzinkutak fogynak…
Már heti aktualitásként számolhatunk be arról, hogy az üzemanyagok ára változik, többször negatív, mint pozitív irányba, ezekkel egy időben ugyanakkor jelentős benzinkút-felszámolások mennek végbe. Országszerte számtalan elhagyott „szellemkúttal” találkozhatunk, melyek áldozatául estek a tendenciának. Összefüggés? Van, és nem is kevés…

A benzinkutasszakmában jelentősen nőtt a felszámolások száma, mely meglehetősen szoros összefüggésben áll az új cégalapítások trendjével, ugyanis a kutat sokszor új cég kezébe adja a hálózat az üzemeltető bedőlése után. Míg tavaly év végén az Opten adatbázisában több mint 1100 benzinkút volt nyilvántartva, addig csaknem 10 százalékkal kevesebb üzemanyagot vásároltak a hazai gépjármű-tulajdonosok.

Szólás Nándor, az Avia - jellemzően kis kutakat összefogó - franchise-hálózat egyik vezetője szerint egy benzinkutat nagyjából egymillió liter éves forgalom mellett érdemes üzemeltetni. Országszerte több olyan kút van, ami még két éve elérte ezt a szintet, mostanra azonban a szakadék szélén táncol.

 

Az eladó kutak egy részét valószínűleg azok fogják majd átvenni, akiknek már egy-két töltőállomásban van érdekeltségük és forgalmuk is kielégítő, azonban sok kút marad tulajdonos nélkül. Egyrészről ez a visszaeső forgalommal is magyarázható, másrészről pedig közrejátszanak azok a szigorú rendelkezések is, melyek a vízbázis védelméről szólnak. Ezek alól egykor sok kisebb cég szerezett határozott idejű üzemeltetési engedéllyel felmentést, azonban ezek az engedélyek hamarosan lejárnak. A korszerűsítésre a tulajdonosoknak nincs elegendő pénzük, ezért a talpon maradásért folytatott küzdelmet feladva inkább megszűntetik vállalkozásukat.

„A koncentráció és a régi kutak bezárása rá is fér a piacra, mert sehol a világon nincs annyi töltőállomás egy autósra vetítve, mint Magyarországon" – véli Szólás Nándor.

 

Emelkedik az üzemanyagok ára

Emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. – értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn. Az emeléssel a benzin átlagára 364-365 forintra, a gázolajé pedig 362 forintra nő. A Mol egy hete emelte 3 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát, akkor a benziné nem változott. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. (Forrás: MTI, 2011. február 21.)

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az üzemanyagárak nőnek, a benzinkutak fogynak…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.