Nincs általános érvényű „menetrend", de van néhány olyan dolog, amire mindenképpen szükség van: LÉPÉSEK KÖLTSÉGEK Egy életképes ötlet. Az ötletgazda dolga felmérni a piaci igényt, vagyis egy kis...
Ajánlott oldalak
2010-11-12 05:44
RogÁ
Az ipari növekedés alakulása
Lassult az ipari termelés növekedése. Az augusztusi 2 százalék után szeptemberben csak fél százalékkal bővült az ágazat volumene - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly összesen 18 százalékkal csökkent az ipari termelés, idén pedig - a februári és júliusi enyhébb visszaeséstől eltekintve - minden hónapban nőtt. Májusban volt a legnagyobb mértékű fellendülés: 5,4 százalék.
Az erős exportkereslet hatására az ipari termelés növekedése kitarthat az év végéig - prognosztizálták az elemzők, akik a növekedés éves összevetésű lassulását elsősorban a bázisidőszak hatásával magyarázták és az előzetes szeptemberi adatokat a várakozásokat meghaladónak minősítették.

 

A magyar gazdaságban továbbra is erőteljesen húz az ipari szektor, és a most közzétett eredmények meghaladták a várakozásokat. Az exportmegrendelések mellett a belső kereslet is növekedésnek indult.
Az egy évvel korábbival összevetve a szeptemberi kibocsátás volumene munkanap hatástól megtisztítva 10,9 százalékkal, kiigazítatlan adatok szerint is 10,9 százalékkal nőtt. Augusztusban az éves növekedése rendre 14,9 és 17,6 százalékos volt.

Az idei első három negyedévben az ipari termelés 10,2 százalékkal nőtt 2009 azonos időszakához képest.

A múlt év egészében az ipari termelés 17,8 százalékkal csökkent. A termelés volumene 2009 szeptemberében munkanap tényezővel kiigazítva 14,7 százalékkal maradt el az előző évitől. Ugyanakkor az előző hónaphoz képest 4,5 százalékos növekedést mutatott.

Az idei évben, a februári és júliusi enyhébb visszaeséstől eltekintve, minden hónapban nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Havi összehasonlításban a legmagasabb növekedést május hozta (5,4 százalék). Éves összehasonlításban az idén eddig minden hónap az ipari termelés növekedését mutatta, míg a munkanap-tényezővel kiigazított adatok tavaly egyetlen hónapban sem jeleztek növekedést.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az ipari növekedés alakulása
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.