Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2010-10-01 07:39
Szűcs Ágnes
Az idén harmadszorra is emelkedhet a tej és tejtermékek ára
November elsejétől ismét változhat a tej és a tejtermékek ára, ugyanis az azonnali piacon egyre nagyobb kereslet mutatkozik a nyers tej iránt. Ez idén már a harmadik áremelést jelentheti, hiszen az átadói árak tekintetében júliusban és szeptemberben is mintegy 4-6 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Januárban 62 forint volt a szerződött tej ára, augusztusban pedig már elérte a 71-72 forintot is. A hazai árakat leginkább befolyásoló azonnali piacon pedig jelenleg meghaladja a kilogrammonként 80 forintot - közölte Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. (ATÉB) ügyvezető igazgatója.

A 123 magyar tejtermelő tulajdonában lévő ATÉB idén nyáron még azt prognosztizálta, hogy júliusban, illetve év végétől emelkedhet a tej és tejtermékek ára, alkalmanként 4-6 százalékkal.

 

Az azonnali piacon folyamatosan élénk kereslet mutatkozik a nyers tej iránt; s míg az úgynevezett EU15-ök tagállamaiban több mint 30 eurocent, addig Magyarországon mintegy 25 eurocent a nyers tej átvételi ára. Ez az összeg azonban nem tartható, hiszen a termelők költségei megemelkedtek, elsősorban a takarmányok drágulása következtében.

Mélykúti Tibor felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi piaci helyzetben a magyar feldolgozók nem visznek ki tejet az országból, hanem feldolgozzák azt, s mivel Európában is kevés a tej, az alacsonyabb árszinten lévő termékek - különösen az 1,5 százalékos zsírtartalmú, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) tej, valamint az olcsóbb trappista sajtok - nem érkeznek Magyarországra.

 

Az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. 2008-ban 41 milliárd, 2009-ben 37 milliárd forint árbevételt ért el. Az ATÉB tulajdonában van a székesfehérvári tejfeldolgozó üzem; tavaly januárban adták át a társaság új logisztikai központját, amely csaknem egymilliárd forintos költséggel, európai uniós támogatással, mintegy 3500 négyzetméteren épült meg.

Az ATÉB székesfehérvári logisztikai központjában és tejfeldolgozó üzemében több mint ötszázan dolgoznak.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az idén harmadszorra is emelkedhet a tej és tejtermékek ára
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.