A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-06-17 12:40
Majoros-Tóth Orsolya
Az export lehet a mentőöv!
A magyarországi vállalatok ötöde idén már érzi az exportpiac fellendülését, ennek ellenére 60 százalékuk nem tervez beruházást 2010-ben – tette közzé a Coface Hungary a legfrissebb felmérésében. Az elemző cég szakemberei azt tanácsolják a hazai vállalkozásoknak, hogy Európán kívül keressenek vevőket és olyan piacokat vegyenek célba, amik dinamikusabban fejlődnek.

A Coface Hungary felmérése szerint a megkérdezett több száz hazai, exporttevékenységet is folytató cég mintegy 40 százalékának 10 százalék feletti mértékben csökkent 2009-ben az export árbevétele. A felmérésben részt vevő cégek további 10 százalékánál kisebb mértékben, de észrevehetően (5-10 százalékkal) csökkent az exportbevétel – tehát összességében a vállalatok közel fele 5 százalék feletti visszaesésről számolt be.  A versenyképesség legnagyobb korlátjának az exportőrök 15 százaléka a forráshiányt tartja, a vállalatok másik nagy csoportja (23%) pedig a stabil forintárfolyamot tartja az exportnövekedés alapvető feltételének.

Biztató előjel, hogy a cégek 21 százaléka nyilatkozott javulásról: 2010-ben már érzik az exportpiac fellendülését. Ennek ellenére viszont a megkérdezett vállalatvezetők 36 százaléka csak 2011-re várja az exportpiac fellendülését, míg 14 százalékuk a javulásra 2012 második felét jelölte meg.

Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója szerint az, hogy a kkv-knak mindössze 16 százaléka exportál, csak a magyar vállalati struktúra felépítéséből következik. „A magyar vállalati struktúrában a multik leányvállalatai és a kisvállalati szegmens között gyakorlatilag alig-alig létezik komoly középvállalat. Innentől kezdve nem azért csekély a vevőoldal a középvállalati szegmensben, mert nem találják meg az exportőrök, hanem mert azok, akik exportálhatnának számukra, a kkv szektor, hiányzik a magyar vállalati struktúrából.” – mondta a szakember a HVG-nek adott interjújában. „A mikrovállalkozások alig-alig exportálnak, egyrészről alapvetően egy hozzájuk fizikailag közel eső piac kiszolgálására jönnek létre, másrészről ahhoz, hogy exporttevékenységet folytathassanak, olyan know-how-ra lenne szükségük, amelyet cégméretükből kifolyólag nem tudnak megfizetni.”

„Ki kell lépni teljesen a hagyományos EU-központú exportstruktúrából. A Balkán és Oroszország felé kell nyitni, ezek viselhető kockázatot is jelentenek viszonylagos közelségük miatt, ha távolabb tekintünk, akkor pedig Kína, Korea, a délkelet-ázsiai térség és Dél-Amerika jelenthet potenciális felvevőpiacot a magyar exportnak.” Mivel azonban ezek kevésbé ismert piacok a magyar cégek számára, itt még hangsúlyosabban szerepet kap a céginformációs szolgáltatás és a követeléskezelés is – tette hozzá a szakember.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az export lehet a mentőöv!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.