Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2011-03-29 09:35
Kis Erika
Az EU közbeszerzési politikájának modernizálása – Önnek mi a véleménye?
A közbeszerzési eljárások bonyolult rendszerének egyszerűsítése lehetővé tenné a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a további növekedést, ami kedvező hatással lenne a teljes európai gazdaságra. Elsődleges uniós célkitűzés a közpénzek lehető leghatékonyabb felhasználása, valamint a vállalkozások részvételi és nyerési esélyeinek növekedése.

Az EU tagállamaiban a kis- és középvállalkozások aránya a közbeszerzési eljárásokban a teljes szerződési érték tekintetében megközelíti a negyven százalékot, ezért az EU közbeszerzési politikájának reformja prioritásként kezeli a kkv-k egyszerűbben és nagyobb arányban való részvételét a közbeszerzési eljárásokban, amely egyrészt fokozná a versenyt, másrészt pozitív hatással lenne a válságban lévő gazdaságokra.

Az Európai Bizottság már januárban nyilvános konzultációt indított, amelynek célja, hogy a közbeszerzési eljárásokban történő részvétel még egyszerűbbé váljon a vállalkozások és azon belül főként a kkv-szektor számára.

A leggyakrabban előforduló probléma az adminisztratív terhek tekintetében jelentkezik, hiszen az ajánlattételi szakaszban gyakran nagy számban előírt igazolások beszerzése olyan adminisztratív terhet jelent, amellyel a vállalkozások nehezen küzdenek meg.

Gyakori problémát jelent a magas alkalmassági kritériumok szintje is (például árbevételi követelmények, vagy az előírt referenciák volumene és darabszáma). Ezen problémákra is megoldást jelentene, ha a jogszabályok lehetővé tennék a vállalkozások számára, hogy az alkalmasságra vonatkozó információk összefoglalását nyújtsák be vagy első lépésben önbevallást adjanak be az alkalmassági kritériumok teljesítéséről. Ebben az esetben csak a nyertes ajánlattevőt kérnék fel, hogy nyújtsa be a tényleges igazolásokat. Az ajánlatkérőnek a visszaélések megelőzése végett lehetősége lenne valamennyi ajánlattevőtől bekérni a dokumentumokat az eljárás alatt, vagy akár annak lezárását követően is. Ez a megoldás anélkül csökkentené a kkv-k adminisztratív terheit, hogy veszélyeztetné a közbeszerzések átláthatóságát és a verseny tisztaságát.

Az alkalmassági kritériumok, különösen az ajánlattevők pénzügyi helyzete tekintetében a felső határértékek bevezetésével elkerülhető lenne, hogy az ajánlatkérők olyan túlzott alkalmassági kritériumokat határozzanak meg (például az árbevételre vonatkozóan), amelyek szükségszerűen kizárják a kkv-k egy részét.

Mindezek elérése érdekében első lépésként közzétették a „Zöld Könyvet”, amely az EU közbeszerzési politikájának modernizálásáról, a jelenlegi szabályok egyszerűsítéséről, valamint a Bizottság által fontosnak tartott kérdésekről szól az EU közbeszerzési politikájának jövőbeni reformja szempontjából. A legtöbb EU tagállam számára súlyos nehézségeket okoz a költségvetés hiánya, valamint az alacsony gazdasági növekedés, így a közbeszerzési eljárásoknak biztosítaniuk kell a közpénzek lehető leghatékonyabb felhasználását, figyelembe véve a szociális szempontokat is.

A Zöld Könyv által felvetett témák között szerepel:

  • az eljárások egyszerűsítésének lehetősége főként a kisméretű helyi és regionális ajánlatkérők tekintetében,
  • az innovatív termékek beszerzésének elősegítése,
  • a környezetvédelmi és szociális megfontolások figyelembe vétele,
  • a korrupció és az ajánlattevők közti piacfelosztás hatékonyabb megelőzése, valamint
  • a kis- és középvállalkozásokat érintő bürokrácia csökkentése.


A Zöld Könyvben foglaltak szerint a kkv-k helyzetbe hozásához az uniós közbeszerzési szabályozás egyszerűsítésére, az ajánlatkérők részéről vállalkozásbarát megközelítésre lenne szükség.

Az Unió törvényalkotó szerve a fentiekkel kapcsolatban jogszabályjavaslatokat dolgoz majd ki, és ennek során figyelembe fogja venni a konzultáció folyamán beérkezett észrevételeket. A nyilvános konzultáció keretében a Bizottság olyan kérdésekben kéri az érdekeltek véleményét, mint például a kkv-kat érintő bürokrácia csökkentése, az európai vállalkozások bejutása harmadik piacokra, a közbeszerzési szabályok egyszerűsítése, illetve szigorítása. A konzultáció határideje 2011. április 18.

A konzultációról ITT talál részleteket.

Az EU közbeszerzési politikájáról ITT talál további információt.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az EU közbeszerzési politikájának modernizálása – Önnek mi a véleménye?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.