A hitelintézetek min. 1 éves pozitív eredmény után szoktak működő vállalkozóknak hitelt adni, vagyis újonnan alapított cégeknek nem adnak hitelt, hiszen elég nagy a kockázatuk. Jelzáloghitelt...
Ajánlott oldalak
Szűcs Ágnes
Az „Aranyszarvas csodája”
2006-ban alakult meg az Aranyszarvas Gomba kft, 2 fővel. Elsődlegesen azzal a céllal indultak, hogy hazánk különleges kincsét – a szarvasgombát – feldolgozzák, bevezessék a piacra, és a termékek kereskedelmi forgalmát megalapozzák.

Az ötletet Pribill György szarvasgombász adta, aki a Börzsönyi hegyekben nagy mennyiségben előforduló szarvasgomba feldolgozását szerette volna megvalósítani, a technikai és üzleti kivitele pedig Rose András munkája során fejlődött, alakult. Ezzel azt akarták elérni, hogy az olasz, (Tuber Magnátum) vagy a francia (Tuber melanosporum) szarvasgomba mellett - amelynek kg-ja elérheti akár a hatvanezer forintot is - a magyar szarvasgomba – igazi Hungaricumként - visszakerüljön Európa táplálkozási vérkeringésébe, egyúttal elérhető legyen a magyar fogyasztók számára is. Ebben működtek közre Dunszt Zsolt és Őszi Balázs szakácsok, akik megalkották a szarvasgombás termékeket.

 

Ugyanis, mint azt Őszi Balázs elmondta: „Tulajdonképpen a szarvasgomba egy fűszer, melynek nem a mérete, hanem az illata határozza meg az értékét. Természetes állapotában folyamatosan veszít illóolaj értékéből, ezért nem érdemes piacon vásárolni. Hasznosabb feldolgozott állapotban megvenni. A szlávok és az olaszok szerint is Afrodiziákum számba megy.” Őszi Balázs elmondta azt is a Sikeres.hu-nak, hogy a szarvasgombát enyhe ízű ételekhez fogyasztják, amelyek ízhatásának eléréséhez feldolgozott állapotban pl. olívaolaj ízesítéssel elég pár csepp.

Budapest belvárosában egy kettő négyzetméteres konyhában kezdték el először kikísérletezni a különböző termékek összetételét. Pl. A terfézia típusú - szinte  Hungaricum szarvasgomba – tízszer édesebb, mint a cukor. Ebből állítanak elő édességeket azóta is. (Pl. csokoládét, zölddió lekvárt.) Négy alaptípussal: szarvasgomba olívaolajjal, szarvasgombapesztó, szarvasgombás tokaji aszú zselé, és a szarvasgombás balzsamecet szósz készítménnyel indultak. 2008-ban a párizsi SIAL’dOR világverseny díjkiosztóján pedig már hat Aranyszarvas termék nyerte el a győztes nagydíját.

Jelenleg 22 Aranyszarvas terméket állítanak elő. Az üvegek, címkék Rose András tervei alapján készülnek, melyek először az egyik nagy áruházlánc pultjain jelentek meg, de ma már 200 boltba szállítják az árut.

Őszi Balázstól megtudtuk azt is, hogy az 1930-as évekig bezárólag rengeteg szarvasgomba recept jelent meg a magyar szakácskönyvekben. Mára ez szinte eltűnt. Pedig a magyar szarvasgomba hasonló értékű lehetne, mint az olasz, vagy a francia. Ha jól marketingeljük és pozícionáljuk. Hazánkban a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a legelterjedtebb, és feldolgozott állapotban mindenki számára elérhetővé vált, hisz egy-egy termék rendkívül széleskörű, és nagy mennyiségű felhasználásra ad lehetőséget.

A feldolgozás és az új termékek kikísérletezése során fontos szempont a bió minősítés megszerzése, valamint az, hogy egyedi, kiváló magyar alapanyagokat használjanak fel. Az Aranyszarvas termékek forgalma folyamatosan nő, fejlődik, de a nyereség legnagyobb része vissza van forgatva a fejlesztésbe. Szinte minden forint a fejlesztést kísérletezést szolgálja.
Elsődleges cél még mindig, hogy az Aranyszarvas szarvasgombás termékek a magyar ember számára a magyar étkezési kultúrát szolgálják, mely egy olyan kultúra, melynek ugyanolyan helye van a világban, mint a magyar libamájnak.

Az Aranyszarvas Gomba Kft-ről megtudhat többet: a http://www.aranyszarvas.com weboldalon.

 

 Pár év alatt 22 féle termékre bővült a paletta.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az „Aranyszarvas csodája”
Hozzászólások száma: 3 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.