A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
2010-07-30 07:04
BDB
Az APEH méltányol…
Az APEH bizonyos esetekben fizetési könnyítést alkalmazhat azoknál a vállalkozásoknál, akik valamilyen gazdasági vagy személyes okból nem tudnak eleget tenni kötelezettségeiknek. Az adóhatóság minden ilyen kérelem esetén mérlegel, de hogy milyen szempontok alapján? Ezeknek jártunk utána…

Alapszabály, hogy adót csak magánszemély esetében lehet csökkenteni, kivéve akkor, ha magánnyugdíjpénztári tagdíjtartozás, illetve az ez után kiszabott késedelmi vagy önellenőrzési pótlék csökkentésére irányul, erre ugyanis nincs jogszabályi lehetőség. A jogi személyek és egyéb szervezetek esetében mérséklés csak bírság és pótlék esetében hagyható jóvá, kizárólag olyan körülmény fennállása esetén, mely kivételes méltánylást igényel és a tartozás megfizetése az adózó gazdasági tevékenységét ellehetetlenítené.

A vállalkozás gazdasági ellehetetlenülését szigorúan vizsgálni kell, tehát ha ilyen kérelemmel élnek az adóhatóság felé, ezt komplex vizsgálat követi. Amennyiben a gazdasági társaság tevékenysége már a bírság kiszabása előtt is ellehetetlenült, úgy nincs értelme a méltányosságnak, hiszen ezt csak abban az esetben hagyják jóvá, ha a tartozás mérséklésével a tevékenység még helyreállítható, elősegíthető.

A vállalkozások vagy gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyek pótlék- és bírságtartozásának mérséklését, esetleg elengedését az adóhatóság feltételekhez is kötheti, ilyen például az az eset, amikor az adótartozás egy részének megfizetése esetén a fennmaradó rész teljesítése alól mentesül a vállalkozó.

Fizetési könnyítést vagy a tartozás mérséklését az APEH területi szerveinél kérhetnek az adózók. Az ehhez szükséges nyomtatványokat ITT tölthetik le az érintettek. (http://www.apeh.hu/bevallasok/adatlap/adatlap_m.html)

Kivételt képeznek ez alól a kiemelt adózók, ők a Kiemelt Adózók Igazgatóságánál kezdeményezhetik az eljárást.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az APEH méltányol…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.