Egyéni vállalkozás. Társas vállalkozás: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság. A fenti társas vállalkozási formák bármelyikében létre lehet hozni nonprofit...
Ajánlott oldalak
2010-06-24 09:40
BDB
Az APEH karmai között
A vagyonosodási vizsgálat nem csak a magánszemélyeket érinti, hanem azokat az egyéni vállalkozókat is, akik évekig minimálbér fejében végezték tevékenységüket, sokáig veszteséges volt a vállalkozásuk, illetve azokat a személyeket, akik például nagyobb tagi kölcsönnel segítették egy cég előbbre jutását. Ilyen esetben még akkor is érdemes jól felkészülten érkezni az adóhivatalhoz, ha nincs semmi takargatnivalójuk.

Készüljenek fel!

Az egyik leggyakoribb hiba az, hogy a vagyonosodási vizsgálaton minél előbb túl akarnak esni az érintettek és mondván, hogy nincs mitől félniük, felkészületlenül ugranak a mélyvízbe. Még ha ilyen érzései is vannak valakinek, érdemes megfontoltnak lenni, hiszen az adóhatóság csak az írásos dokumentumokkal alátámasztott bizonyítékokat fogadja el. A túl készséges ellenőrzöttek akár egy telefonos behívás útján is azonnal bemennek a hatósághoz és ott a szóban feltett kérdések során többnyire olyan dolgokról is beszámolnak, ami az APEH-nek plusz információt és esetleg kiindulási alapot ad a vizsgálat kiterjesztéséhez vagy alaposabb lefolytatásához.

Fő az óvatosság!

Számos esetben tapasztalják a szakemberek, hogy az ellenőrzés lefolytatása után a jegyzőkönyvből értesülnek az adózók  arról, hogy bár hitelt érdemlően magyarázattal szolgáltak a feltett kérdésekre, az adóhatóság nem fogadta ezt el és az okiratok hiánya miatt büntetésben részesíti. Mindezek miatt Angyal József okleveles adószakértő a vallalkozoinegyed.hu kérdésére úgy fogalmazott, hogy „életveszély” okleveles adószakértő nélkül menni az adóhatósághoz.

Mi a menete, mik a teendők?

A vizsgálat akkor veszi kezdetét, amikor a hatóság kiértesíti az érintettet. Fontos dolog, hogy a telefonos megkeresést ne fogadjuk el és ragaszkodjunk az írásos kiértesítéshez. Ha az adózó átgondolta, hogy vajon milyen esemény kapcsán idézhették be (ingatlan- illetve gépkocsi vásárlás, tagi hitel nyújtása stb.), akkor a legfontosabb lépés a cselekvés! A szükséges iratok összegyűjtését követően mihamarabb fogadjunk tanácsadót, lehetőleg olyan személyt, aki adószakértő, adótanácsadó minőségben képviseli majd az adózót. A legjobb tanács, hogy ne ügyvédet keressünk meg problémánkkal, hiszen több olyan speciális képesség, mint például számviteli, eljárásjogi ismeret is hiányos a tudástárukban, melyek ilyen esetben elengedhetetlenek a megfelelő képviselethez.

"Sok képviselő arra hivatkozik, hogy korábban az APEH-nél dolgozott, ennek azonban nem szabad bedőlni. Az, hogy valaki "volt APEH-es", nem jelent adóügyi felkészültséget. De azt is biztosra vehetjük, hogy ha egyszer az adóhatóságnál dolgozott, elsősorban nem az adózó oldalán áll" - véli a szakember.

Amennyiben a kiértesítés és az adóhatósági megjelenés időpontja közötti idő túl rövid, akkor kérhetjük ennek meghosszabbítását. Ez a legtöbb esetben az okiratok begyűjtésére, illetve a szakértő keresésére való hivatkozással szokott történni.

Honnan jön az infó?

Az adóhatóság a vagyonosodási vizsgálatokhoz szükséges adatokhoz közhiteles nyilvántartásból, vagy bejelentések útján jut hozzá, illetve olyan más tárgyú ellenőrzések alkalmával, melyek nem kifejezetten a vagyonosodást érintik. Ilyen például egy ingatlanforgalmazónál vagy autókereskedésben végzett ÁFA ellenőrzés is, ahol a revizor könnyedén hozzáférhet különböző információkhoz (ár, időpont, személyes adatok), melyeket egy későbbi vizsgálat során felhasználhat.

Összességében elmondhatjuk, hogy bármilyen alkalomból is kapunk „meghívást” az APEH portájára, nem árt óvatosnak és körültekintőnek lenni. Sokszor a számunkra lényegtelennek tűnő adatok itt nagyon is nagy jelentőséget kapnak és maguk után vonhatják a bírságolás tényét.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az APEH karmai között
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.