Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2010-09-15 09:47
BDB
Az APEH is szüretel
Míg a tőkékről nemsokára hordókba kerülnek a szőlőfürtök és megkezdődik a szüret, addig az adóhatóság sem tétlenkedik. Puttonyába ugyan szőlő nem, viszont megbírságolt vállalkozók annál inkább belekerülhetnek. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal revizorainak jelenlétére több helyen, több okból is számítani lehet a közeljövőben.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően az adóhatóság jelenlétére az őszi betakarítási munkáknál, szüreti mulatságoknál is számítani lehet. Előbbinél a foglalkoztatás szabályszerűségét, utóbbinál pedig a bevételek szabályszerű regisztrációját ellenőrzik majd. Az idei fokozottabb jelenlétre okot ad az egyszerűsített foglalkoztatási szabályok változása, melyeket augusztus 1-től jelentősen átalakítottak. Bár ezek az alkalmi és idénymunka szabályait egyszerűsítik, illetve a munkaadók adminisztrációs terheit könnyítik, mégis fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a vállalkozások tanúsítsanak szabálykövető magatartást.

A mezőgazdasági idénymunka keretében foglalkoztatott munkavállaló után fizetendő közteher mértéke naponta csak 500 forint, ezért nem érdemes kockáztatni a szabálytalan foglalkoztatáshoz kapcsolódó jelentős bírságokat – jelentette ki Gulyás Bernadett, az adóhatóság regionális igazgatóságának sajtóreferense a HVG c. lapnak.

 

Az alkalmi és idénymunka szabályainak ilyen irányú változása azonban még önmagában nem jelenti azt, hogy nincs szükség ellenőrzésekre. A feketefoglalkoztatás felszámolására továbbra is összehangolt ellenőrzéseket eszközöl majd az adóhatóság, jelenleg külön hangsúlyt fektetve a mezőgazdaságra és a feldolgozóiparra.

Az őszi szezonális munkák során nem csak az APEH munkatársai dolgoznak nagyobb hatékonysággal, de megszaporodnak a munkaügyi ellenőrzések is. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) ellenőrei minden évben több szabálytalanságra is fényt derítenek, és alkalmaznak munkaügyi, munkavédelmi, szabálysértési, helyszíni, illetve befizetésre kötelező bírságot, melyeknek együttes összege több millió forintot tesz ki. A társhatóságokkal együttműködve (APEH) még mindig az illegálisan alkalmazott munkaerők felszámolása a cél, de a szőlőfeldolgozóknál gyakoriak az üzemeltetéssel kapcsolatos hiányosságok is, mint például a gépek védőburkolatainak hiánya, illetve az érintésvédelmi szabálytalanságok is.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az APEH is szüretel
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.