Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2010-06-22 07:04
Szűcs Ágnes
Az államé lesz a termőföld elővásárlási joga
Elővásárlási jog illeti meg az államot minden eladásra kerülő termőföldre, a nyáron módosításra kerülő, termőföldről szóló törvény szerint. A törvény módosításával a spekulációt és a zsebszerződéseket szeretnék megelőzni, a termőföldvásárlásokkal pedig egy alapot teremtenének a fiatal gazdák földhöz juttatásához. Ezáltal már a termelő gazdák is ki tudják majd bővíteni földterületüket haszonbérlet révén.

A jelenlegi rendszer szerint termőföld vagy tanya eladása esetén elővásárlási jog illeti meg a haszonbérlőt, a feles bérlőt és a részművelőt, jogi vagy jogi személyiség nélküli más szervezetet. Haszonbérlet esetén annak helyben lakó tagját, illetve részvényesét, helyben lakó szomszédot és a magyar államot illetik ilyen jogok.A kormány nyáron módosításra kerülő földtörvényében szigorú ellenőrzés alá kerül a földpiac. Az állam – amennyiben úgy látja jónak – befolyásolhatja a föld árát, kontrollálhatja az eladó és a vevő személyét is. Így ismét a helyben lakó, természetes személyek lesznek az elsők az elővásárlás során. Az eddigi bérlők helyett elsőként az államot, majd a helyben lakó haszonbérlőt, feles bérlőt és részes művelőt, helyben lakó szomszédot illeti az elővásárlási jog. Az állam után természetes személyek – családi gazdálkodók, egyéni gazdálkodók, őstermelők, helyi lakosok következnek. A bérlők csak akkor szereznek elővásárlási jogot, ha az adott területet vagy a szomszédos területet legalább három éve bérlik. Ezzel a rendelkezéssel minden termőföld adásvétele láthatóvá válik az állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet számára.

Az új rendelkezések bevezetésével a helyben lakó, élethivatásszerűen földet művelő természetes személyeket, vagy azokat a fiatal párokat akarja segíteni a kormány, akik vállalják a földművelést. Az elővásárlási jogra azért is szükség van, hogy a mintegy másfél millió hektár kiméretlen termőföldrész-arány tulajdon kiadása felgyorsulhasson, illetve megakadályozza a kettős állampolgárság által földvásárlásra jogosultak körének kiszélesedése által lehetővé váló termőföld-vásárlási spekulációt.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az államé lesz a termőföld elővásárlási joga
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.