A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2010-11-22 10:02
BDB
Az adóváltozások tükrében: aki előrelátó, sokat spórolhat
A 2011-es év számtalan változást hoz az adórendszerben, és amelyik vállalkozás bizonyos kiadásait már ebben az évben előre megtervezi vagy elhalasztja, rengeteget spórolhat. Hogy ez milyen ügyleteket érinthet?

A felső adókulcs megszűntetése miatt a vállalkozásoknak bizonyos kifizetéseit érdemes áttolni jövő évre. Ez többek között érint bizonyos cafeteria elemeket, prémiumokat, illetve a munkáltatói lakástámogatások kifizetését is.

Az év végi bónuszok, prémiumok szokásos decemberi kifizetése helyett több vállalkozás is úgy döntött, hogy ezt a juttatást a munkavállalók csak januárban kapják meg, hiszen így 32 százalék helyett mindössze 16 százalékos adótartalommal kell számolniuk. A megspórolt összeg miatt a dolgozó így akár sokkal többet is zsebre tehet, mint azt karácsony előtt tehetné. Bár kisebb arányban, de az egyes cafeteria elemekre is vonatkozik a stratégia. A szuperbruttóra való tekintettel az idei 25 százalék helyett a kedvezményes juttatások adóterhe 16, illetve 19 százalékra csökken.

 

Az adóterhet nem viselő járandóságoknál a munkáltatói lakástámogatások kifizetését is érdemes a vállalkozásoknak 2011-re halasztani, hiszen az ötmillió forintig nyújtható támogatás mértéke is befolyásolhatja a munkabér után kifizetendő adóterhelés nagyságát.

Az osztalék, a kamat és árfolyamnyereség esetében is fennáll a lehetőség, hogy a kifizetéseket jövő évre halasszák az érintettek. A 25, illetve 20 százalék helyett 2011-ben ezen jövedelmek után szintén 16 százalékos adóterhet állapítottak meg, ugyanis mint minden elkülönülten adózó jövedelmet, nem kell szuperbruttósítani. Egyetlen kivételként a tőzsdei ügyletekből származó jövedelem áll ellenpéldaként a fentiek mellett, ahol a teher az idei tíz százalékról 16 százalékra nő jövőre.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az adóváltozások tükrében: aki előrelátó, sokat spórolhat
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.