A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2010-12-17 05:52
BDB
Az adótitok jövőre már nem titok!
A jövő évtől már nem kell az ügyész jóváhagyása ahhoz, hogy kiadják az adózással kapcsolatos adatokat, ha azt a rendőrség vagy a vám- és pénzügyőrség kéri. Míg korábban adótitokként kezelték ezeket a nyilvántartásokat, 2011-től legyen szó cégről vagy magánszemélyről, eltörölik az ügyészi jóváhagyás intézményét.

Bár önmagában az adó- és a vámhatóság összevonása nem indokolná a fenti jogszabály-módosítást, a gyakorlatban mégiscsak eltörölték az ügyészi jóváhagyás intézményét – mondta a hvg.hu-nak Marosi Andrea ügyvéd, adószakértő, az Adóiroda vezetője.

 

Jelenleg az ügyészi kontrollnak az adótitok védelmében jut szerep és az adóhatóságra vonatkozik. Gyakorlati alkalmazásban csak akkor juthat bármilyen adathoz más hatóságok, ha azt az ügyész indokoltnak látja.

„Az ügyészi kontroll, amely 2011-től megszűnik, az adatkikérés törvényességi garanciája. Megszüntetésével az is könnyen előfordulhat, hogy az eljárás során a hatóság előtt ügyfél helyett gyanúsítottként jelenünk meg. Pedig a kettő közti különbség nem szorul különösebb magyarázatra” – hangsúlyozta a hvg.hu-nak Marosi Andrea.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az adótitok jövőre már nem titok!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.