Ha egyéni vagy társas vállalkozóként (bt beltagja, kft ügyvezetője) származik jövedelmünk akkor azt a következő levonások, járulékok terhelik: Levonások a jövedelemből: szja (ld. 4 pont) 8 %...
Ajánlott oldalak
2011-05-09 09:01
Kis Erika
Az adószám felfüggesztésének következményei
Egyre több cég adószámát függeszti fel vagy törli az adóhatóság. Ilyenkor a szankcionált cég nem igényelhet vissza áfát és az adótúlfizetés visszatérítését sem kérheti. Érdemes utánanézni, mit kell tudni az ilyen jellegű elmarasztalásról, akár saját cégünk, akár üzleti partnereink tekintetében.

Egy üzleti partner kiválasztásakor, valamint egy üzlet megkötése előtt érdemes utánanézni, hogy a másik fél mennyire megbízható, érte-e a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) részéről olyan jellegű elmarasztalás, amely az adószám felfüggesztéséhez vezetett.  Nem árt odafigyelni, hogy milyen esetekben függesztheti fel az adóhatóság az adószámot, nehogy saját cégünk is szankcionálva legyen.

A jogszabály szerint az adóhatóság az adószám alkalmazását felfüggesztheti, ha

  • a cég nem elérhető a hatóság számára,
  • a levelek a címről többször is visszajönnek,
  • a cég nem lelhető fel a székhelyén,
  • a vállalkozás képviselőjét az adóhatósághoz nem jelentették be, vagy nem érhető utol a megadott elérhetőségeken,
  • a cég bevallásai egy évnél hosszabb ideje nincsenek benyújtva, vagy a bevallott adót több mint egy éve nem fizették be,
  • a 60 napos üzletlezárást, a tevékenység 60 napos szüneteltetését másodízben rendelik el az adott vállalkozásnál, vagy
  • az elektronikus beszámoló közzétételét elmulasztotta.
 

Ha olyan céggel lép üzleti kapcsolatba, amelyiknek felfüggesztették az adószámát, elsősorban arra kell figyelni, hogy a befogadott számla áfája levonható legyen, a számla a vevő nevére szóljon, s hiteles legyen.

Ha az adott társaság már szankciókkal is érintett, több dologra is oda kell figyelni, ugyanis az adószám felfüggesztésének ideje alatt korlátozottak az adószámától megfosztott vállalkozó lehetőségei.  A kijelölt időszakban a benyújtott áfa-bevallásokban adót nem lehet levonni és visszaigényelni sem. Erre vonatkozóan a régebbi, de még be nem vallott beszerzési számlák áfája sem kivétel, valamint a korábbi időszakok görgetett, levonható áfája sem vehető figyelembe, ahogyan a folyamatban lévő kiutalásokat is leállítja az adóhatóság.

A felfüggesztett adószám tulajdonosának a szankció ideje alatt benyújtott bevallásokban a teljes fizetendő adót le kell róni, abban nem lehetnek csökkentő tételek. Amennyiben határozat születik a szankció megszüntetéséről, a soron következő bevallásában már szerepeltethető levonható adót, illetve előző időszakról áthozott csökkentő tétel, ám vissza még nem lehet igényelni.

Fontos odafigyelni, hogy a NAV felszólítására mindig reagálni kell, hiszen azon vállalkozások, akik nem válaszolnak az adóhatóság felszólítására, az adóhatóság kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását a cégbíróságnál. Abban az esetben, ha a cég rendelkezik elegendő vagyonnal, akkor a végelszámoló a hitelezőket az eljárás folyamán kielégíti, és a céget végül törlik. Abban az esetben, ha vagyon nem nyújt kellő fedezetet, a végelszámolónak felszámolást kell kezdeményeznie. Ilyen esetekben azonban már köztudottan kicsi az esélye annak, hogy az adósok bármit is lássanak a pénzükből. Amennyiben az adószám felfüggesztésének kezdete utáni 30 napon belül a felszámolás, végelszámolás alatt nem álló adózó elleni szankciót a NAV nem szüntette meg, az adóhatóság az adószámot határozattal törli.

A NAV az adószám alkalmazásának felfüggesztéséről határozattal dönt, a határozat elleni fellebbezést a közléstől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni.

Ha szeretne utánanézni üzleti partnerének, akkor ezt a cégjegyzékben megteheti, itt valamennyi cég esetében jelzik az adószám felfüggesztését, annak megszüntetését, az adószám törlését, illetve e határozatok megsemmisítését vagy hatályon kívül helyezését, továbbá a határozat jogerőre emelkedésének napját.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az adószám felfüggesztésének következményei
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.