A START-kártyával rendelkező munkavállaló esetében a munkaadónak csökkentett járulékfizetési kötelezettsége van, mert annak egy részét átvállalja az állam. Típusai: START Kártya - kiváltására...
Ajánlott oldalak
2010-07-29 07:01
BDB
Az adói jog és kötelezettség– mit lehet és mit nem?
Mint ahogy az adóhatóságnak, úgy az ellenőrzés alá vont vállalkozóknak és cégeknek is megvannak a saját jogaik és kötelezettségeik. Sajnos a legtöbb esetben nincsenek maradéktalanul tisztában ezzel az adózók, így a tájékozottság érdekében most egy helyre gyűjtjük ezeket a tudnivalókat a sikeres.hu olvasóinak.

Az előző részünkben ITT az adóhatóság jogait és kötelezettségeit tárgyaltuk. Most az adózók szemszögéből vizsgáljuk meg ezeket a szempontokat.

Az egyik és talán legfontosabb jog, azon túl, hogy a revizor személyazonosságáról és megbízásáról kétséget kizáróan tájékozódunk, az ellenőrzésnél való jelenlét. Jogunkban áll azonban képviselet, jogi segítségnyújtás igénybevétele is, erről szabadon dönthetünk.

A vállalkozások jogában áll az ellenőrzés alatt az iratok pótlása és javítása is, de ha bármilyen jogellenest tapasztalnak a vizsgálat alatt, vagy kétségeik merülnek fel az eljárás tisztaságát illetően, panasszal élhetnek az átvizsgálást, lefoglalást elrendelő végzések és ezeket érintő intézkedések ellen, továbbá kifogást emelhetnek az ellenőrzési határidő túllépése esetén is.

Az adózónak joga van az iratbetekintésre, továbbá a kapcsolódó vizsgálat eredményeinek megismerésére. A megállapításokkal kapcsolatban felvilágosítást kérhet, illetve bizonyítási indítványt is előterjeszthet.

Természetesen a revízióval kapcsolatban fellebbezhet, de erről a jogáról le is mondhat az adózó. Jogában áll felügyeleti intézkedés kezdeményezésére is, továbbá az adóhatósági határozat bírósági úton való felülvizsgálatát, illetve ismételt ellenőrzés kezdeményezését is kérheti.

Az adózó legfőbb kötelezettsége az együttműködés, az ellenőrzés feltételeinek biztosítása helyszíni eljárás alkalmával, illetve az iratok és adatok maradéktalan rendelkezésre bocsátása.

Amennyiben idegen nyelvű számla, bizonylat is az ellenőrzés tárgyát képezi, külön felhívásra kötelezettsége annak hiteles magyar nyelvű fordításáról gondoskodni.

Az adózó maradéktalanul köteles az ellenőrzéshez szükséges tények, körülmények, egyéb feltételek megismerésének biztosítására, meghatározott esetekben pedig bizonyítási kötelezettség is elvárható tőle. Ha szükséges, az adómentesség, adókedvezmény okirattal vagy más megfelelő módon történő bizonyítására is kötelezett, hiszen ez befolyásolhatja a revízió kimenetelét.

Amennyiben fellebbezéssel él az ellenőrzött, úgy az ezzel járó illeték megfizetését is teljesíteni kell ugyanúgy, mint a felügyeleti intézkedés esetén.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az adói jog és kötelezettség– mit lehet és mit nem?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.