Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2010-07-28 07:08
BDB
Az adócsalás bűn, de nem mindig szándékos
Aki a bevételei egy részét vagy teljes egészét eltitkolja, ezek után nem fizeti meg az adót, valótlan dolgot közöl, megtéveszti a hatóságot vagy elhallgat valamit tevékenységére vonatkozóan, az jogosan vádolható adócsalással, hiszen ezáltal a költségvetési bevétel csökken. Nem kivétel ezek alól az az adózó sem, aki például önellenőrzés alkalmával derít fényt elmaradt befizetéseiről. A büntetőjog tételesen kitér arra, hogy mikor nevezhető bűncselekménynek az adócsalás.

Az az adózó, aki megkerülve a törvényi előírást adócsalást követ el, tulajdonképpen az állam bevételhez fűződő érdekeit sérti meg. A büntetőjogban tételesen szerepel, hogy a központi költségvetés melyik bevételi forrásainak csökkenése sorolható az adócsalás témaköréhez, azonban az nincs ilyen alaposan kidolgozva, hogy konkrétan milyen cselekményekkel lehet a fent említett bűncselekményt elkövetni.

Az adócsalás tényének megállapításához elengedhetetlen, hogy a költségvetést megillető bevétel megfizetése elmaradjon, vagy úgy, hogy az adózó nem nyújt be bevallást, vagy úgy, hogy az valótlan adatokat tartalmaz. Az önellenőrzési jog azonban minden adózót megillet, így ha a bevallás valamilyen okból korrekcióra szorul, helyesbítheti azt. Erre még az adóhatóság ellenőrzésének megkezdése előtt lehetősége van a vállalkozásnak, akár nem jogszabályoknak megfelelő adómegállapítás, akár számítási hiba vagy elírás történt.  Az önellenőrzésnek szigorú szabályai vannak. A revízió megkezdését követően a vizsgált időszakra vonatkozó módosítással már nem élhet a társaság. Az addig feltárt hibát azonban még 15 napig bevallhatja a vállalkozás az erre szolgáló nyomtatványon.

 

Amikor már bűncselekmény

Az álláspontok eltérőek, a szabályok nem tisztázottak. Ha a vállalkozás önellenőrzéssel módosította bevallását, a költségvetést érintő kötelezettséget teljesítette, az adót befizette, még mindig nem szabályozott, hogy elkövette-e a bűncselekményt vagy sem. Ilyen esetben a joggyakorlat és a szakmai gyakorlat ugyanis eltérő. Egyes esetekben előfordult már, hogy a nyomozó hatóság szerint a bűncselekmény megvalósult, de a kár olyan mértékű volt, hogy végül csak megrovásban részesítette az ügyészség az elkövetőt.

„Én vitatom ezt az eljárást, ugyanis álláspontom szerint az adócsalás szándékos bűncselekmény. Egy benyújtott és jóváhagyott önellenőrzés esetén viszont a szándéknak még a lehetősége sem áll fenn, tehát kizárt az adócsalás bűncselekményének elkövetése.” – nyilatkozta az adozona.hu-nak Dr. Marosi Andrea okleveles könyvvizsgáló és adószakértő.

A bevallások bonyolultsága és szerteágazó köre miatt a hibalehetőség is nagyobb, ezt az önellenőrzések száma is alátámasztja. Azt feltételezni pedig, hogy az összes hasonló eljárásban részt vevő vállalkozás bűncselekményt követ el, a nézetek hiányosságát bizonyítja, és a törvényi módosítások szükségességét vetíti elő.


 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Az adócsalás bűn, de nem mindig szándékos
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.