A forgalomból árbevételünk származik, ami korántsem azonos a nyereséggel, ugyanis vannak költségeink: pl. rezsi, alvállalkozóknak, beszállítóknak kifizetett beszerzési költség, bérköltség stb. A...
Ajánlott oldalak
2010-07-21 15:00
BDB
Augusztustól változnak a szabályok!
Új törvény vonatkozik majd augusztus 1-től az egyszerűsített foglalkoztatásra. Az idei évben (április 1-től) már történtek ugyan szabályozások, ezek azonban egyszerre akarták fehéríteni a gazdaságot és növelni a közterhek mértékét. Másik sarkalatos pontja volt, hogy az alkalmi munkavállalóként foglalkoztatottak egy részét kizárta a kedvezményes adózás alól, nekik ugyanis csak a határozott idejű munkaszerződés lehetőségét biztosította. Ezeket a téves koncepciókat helyezi hatályon kívül a jövő hónap elejétől életbe lépő törvény.

Az új törvény az alkalmi foglalkoztatás egységét visszaállítja, ezzel együtt megtartja a bejelentési kötelezettséget is úgy, hogy ennek teljesítésével  automatikusan létrejön az egyszerűsített foglalkoztatási munkaviszony. A munkaszerződés kötését sem kezelik szigorúan, ez alól a munkáltatók mentesülnek, hacsak a munkavállaló a szerződéskötést külön nem kéri.

Az adminisztrációs terhek csökkenésével a közteher mértéke is csökken majd, mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén napi 500 forint, egyéb alkalmi munka esetén pedig napi 1000 forint lesz a közteher mértéke. Az új törvényi szabályozás korlátozza az alkalmi munkában foglalkoztatható személyek számát, ezt a vállalkozásban teljes munkaidőben dolgozók létszámához köti,  ezzel csökkentve a visszaélés lehetőségét (például hogy csak alkalmi munkavállalókat foglalkoztassanak).

A várakozások szerint ezek a változtatások valóban alkalmasak lesznek arra, hogy legális munkahelyeket teremtsenek és fehérítsék a gazdaságot.

 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Augusztustól változnak a szabályok!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.