A közép- vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonya főállású jogviszonynak számít, ezért az így tanuló hallgatónak nincs kötelező járulékfizetési kötelezettsége...
Ajánlott oldalak
2011-01-31 11:59
BDB
Átalakulnak a munkanélküliségi juttatások
Várhatóan a nyugdíj-, a gyógyszerár-támogatási és tömegközlekedési rendszer átalakítása mellett februártól az álláskeresőknek nyújtott juttatásokra is komoly módosítás vár. Míg a szakértők szerint ezzel mindössze néhány tízmilliárddal több maradna a kabinetnél, addig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 100-120 milliárd forintra jósolja azt az összeget, mely a reformok után a büdzsét gazdagíthatja majd.

A megtakarítást megcélzó újítások egyik módja lehet, ha a kormány még 2011-ben csökkenti a munkanélküli járandóságok összegét és a jogosultságok időtartamát, ezzel együtt teljesen átreformálja a már meglévő rendszert. A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint mintegy öt jogcímen vehetnek igénybe juttatásokat az álláskeresők, melyek elsősorban nem rászorultsági, hanem alanyi jogon járnak. Ebbe a körbe tartozik

  • az álláskeresési járadék: a minimálbér legalább 60 (46.800 Ft), legfeljebb 120 százaléka (93.600 Ft), mely három hónapig jár. Ezt követően legfeljebb fél évig havonta 46.800 forintot folyósítanak.
  • az álláskeresők segélye: a mindenkori minimálbér negyven százaléka, jelenleg havi 31.200 Ft.
  • a bérpótló juttatás, régebbi éves rendelkezésre állási támogatás: jelenleg 28.500 forint, azaz az öregségi nyugdíj legkisebb összege. 2012-től ezt a juttatást legalább 30 napos munkaviszonyhoz, ennek hiányában hat hónapos munkaerő-piaci képzéshez, illetve rendezett lakókörnyezethez kötik majd.
  • a keresetpótló támogatás: amennyiben az álláskereső részt vesz a munkaügyi kirendeltség által ajánlott heti 20 órás képzésben, akkor havonta legalább 46.800, legfeljebb 78.000 forintos juttatásban részesülhet.
  • a rendszeres szociális segély: bár a munkanélküli járandóságoktól függetlenül kezelik, mégis sok esetben az álláskeresők egyetlen bevételi forrásának számít. A segély maximuma havi 60 ezer forint.
 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2010 decemberében közölt statisztikai adatai szerint az akkor nyilvántartott 591 ezer regisztrált munkanélkülinek csaknem ötven százaléka több mint egy éve hiába próbál elhelyezkedni a munakerőpiacon. Ugyanezen statisztika derít arra is fényt, hogy míg 2009-ben az álláskeresők 32,7 százaléka semmilyen ellátást nem kapott, addig a múlt év végére ez az adat 40 százalékra nőtt.

Gazdaságkutató szakemberek szerint adminisztratív eszközökkel nem lehet álláskeresésre bírni az aktív korban lévőket. A munkanélküliek 90 százaléka ugyan megfelelő fizetés mellett vállalna munkát, de mivel csekély a különbség a segély és a minimálbér között, kifizetődőbb az állami juttatásokra támaszkodni és azok mellett esetleg feketén dolgozni.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Átalakulnak a munkanélküliségi juttatások
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.