A vállalkozásnak akkor is lehetnek működési költségei, adó ill. járulékfizetési kötelezettségei, ha nincs bevétele. Egyrészt, a főállású egyéni és társas vállalkozó után kötelező megfizetni a havi...
Ajánlott oldalak
2010-06-29 09:48
RogÁ
Áruházláncok a beszállítok feketelistáján
Az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) bejelentést tett három országos áruházlánccal szemben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál (MgSzH), mert szerintük a megnevezett hipermarket hálózatok több ponton megsértik a beszállítók védelmére 2009-ben hozott törvényt.

Az ÉFOSZ – amely korábban tagjaitól kért be adatokat a kereskedőláncok erőfölényes magatartásáról – a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz küldött beadványában végül a Tesco, a Spar és a CBA láncokat nevezte meg. Az MgSzH megerősítette a Népszabadság című napilapnak, hogy ezt a három üzletláncot vizsgálják a feljelentés alapján, ám a folyamatban lévő ügyre tekintettel további felvilágosítást egyelőre nem adott.

A tavaly ősszel elfogadott, beszállítókkal szembeni tisztességtelen magatartásról szóló törvény alapján akár ötszázmillió forint bírságot is kiszabhat a hivatal. Folláth Zsuzsa, az ÉFOSZ főtitkára szerint a legjellemzőbb visszaélések: a kereskedők a törvényben meghatározott harminc nap helyett 80-85 napra fizetnek a beszállítóknak, valamint nem részletezett indokkal, érdemi munkavégzés nélkül fix bónuszokat, visszatérítéseket várnak el a beszállítóktól és „polcrendezési díj" néven pluszdíjtételt szednek.

 

A kereskedők közül eddig a CBA nyilatkozott. Fodor Attila szóvivő elmondta: ők korábban a sajtóból értesültek az ÉFOSZ szándékairól. Szerinte a CBA az első sajtóhíradások nyomán az összes beszállító partnerének egy körlevelet küldött azzal, hogy amennyiben bármilyen panaszuk van cégükkel szemben, azt jelezzék. Ezekre személyes egyeztetés során megpróbálnak valamilyen megoldást találni. A mai napig azonban egyetlen ilyen megkeresés sem érkezett hozzájuk, így azt sem tudják, hogy melyik beszállítójuk panasza nyomán fordulhatott az ÉFOSZ az MgSzH-hoz.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Áruházláncok a beszállítok feketelistáján
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.