Bármilyen kereskedelemről legyen szó a szükséges végzettségről a helyi okmányiroda ad kizárólag pontos felvilágosítást. Végzettség akkor biztosan nem kell, ha valaki kizárólag a saját maga által...
Ajánlott oldalak
2010-12-20 11:37
BDB
Arany a mobilban avagy e-hulladékok szelektíven
Az e-hulladékok szelektív gyűjtésének fontosságáról tartottak szakmai napot december 16-án, ahol nemcsak a hazai visszagyűjtési rendszer kiépüléséről, de arról is szó esett, mennyi arany van egy mobiltelefonban…

Az Electro-Coord Magyarország Kft. december 16-án szakmai napot tartott, ahol a területen tevékenykedő szakemberekkel többek között az e-hulladékok szelektív gyűjtéséről, annak fontosságáról tanácskoztak. Az e-hulladékok begyűjtésével és újrahasznosításának koordinálásával foglalkozó házigazdák kifejtették azt is, hogy hazánkban a visszagyűjtési rendszer kiépült, így bárki szelektíven gyűjtheti a különböző elektronikai hulladékot.

 

Tóth Zoltán, az Electro-Coord ügyvezető igazgatója előadásában kifejtette, hogy világszerte mintegy 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik évente. Ezek egyrészről a környezetünket szennyezik, másrészről számtalan olyan anyagot tartalmaznak, melyekhez napjainkban csak szűkös keretek között férhetnek hozzá az emberek, hamarosan akár ki is fogyhatunk belőlük. Érdekességként kifejtette, hogy egy átlagos mobiltelefonban a periódusos rendszer mintegy negyven eleme fellelhető, többségük nemesfém formában. A világon eddig fellelhető mobilokból összességében mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz vár jobb sorsra. Az elektronikai hulladékok gyűjtése és újrahasznosítása rendkívül fontos lenne, hiszen egyrészről a fent említett nemesfémek bányászata rendkívüli környezetterheléssel jár, másrészről csak szűkösen állnak rendelkezésre, belátható időn belül a nem megújuló forrásokból kifogyhat az emberiség.

A tisztább és élhetőbb világ jegyében szólalt fel a rendezvényen Nagy Andor is, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke, ki szintén hangsúlyozta az elektronikai hulladékok szakszerű és szelektív gyűjtésének szükségességét, illetve kifejtette az európai és hazai szabályozási struktúrákat. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően az elektromos berendezések összetevő anyagának jelenleg 80 százaléka újrahasznosításra kerül, a bennük lévő veszélyes és nem hasznosítható anyagokat pedig semlegesítik.

Az Electro-Coord hosszú távon is kampányol azért, hogy minél többen tudatosan szelektíven gyűjtsék az e-hulladékokat és azt a megfelelő helyre juttassák, származzon az akár háztartásokból, vállalkozásokból. Az országban számtalan helyen fellelhetőek ilyen gyűjtőpontok, elsősorban nagyobb kereskedelmi egységekben, de a meghibásodott, használhatatlan elektronikai berendezések a hulladékudvarokban vagy speciális gyűjtőnapok alkalmával is leadhatók.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Arany a mobilban avagy e-hulladékok szelektíven
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.