Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2011-05-23 11:22
Kis Erika
Amit a munkáltatói felmondásról tudni kell
Az alábbi írásunkkal szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy milyen felmondási lehetőségek vannak, beszámolunk arról, hogy mi a leggyakoribb hiba, amit a cégvezetők elkövetnek felmondások esetében, valamint megnézzük, mit kell írásban rögzíteni a rendes, valamint a rendkívüli felmondások esetében.

Jelen cikk témája rendkívül aktuális problémát dolgoz fel, hiszen a mai gazdasági helyzetben a munkáltatók gyakran kényszerülnek a munkaviszony valamilyen formában történő megszüntetésére, azonban nem árt odafigyelni a jogszabályban előírt tényezőkre is, mert sokba kerülhet egy esetleges elvesztett munkaügyi per.

Próbaidő

Többféle módja van annak, hogy egy munkavállalótól megváljunk. A legegyszerűbb és a leggyorsabb, hogy ha próbaidő alatt kiderül számunkra, hogy az alkalmazott nem megfelelő a számunkra. Ebben az esetben mindenféle különösebb nehézség nélkül elbocsájthatjuk munkatársunkat. Itt gyakran előforduló hiba, hogy mindenki abban a tudatban van, hogy 3 hónap a felmondási idő, azonban 90 naptári nappal kell számolnunk. Így pl. a nyári időszakban, amikor két 31 napos munkahónap van egymás után, rendszeresen csúsznak bele abba a hibába a munkáltatók, hogy a június elején felvett alkalmazottal augusztus 31-én ülnek le megbeszélni az elbocsájtást, amikor már 2 napja túl vannak a próbaidőn. Ebben az esetben azonban már nem próbaidő alatti felmondássá, hanem jogellenes felmondássá fog avanzsálni ez a próbálkozás, ha ezt végigviszi a munkáltató.

Rendes felmondás

Abban az esetben, ha már lejárt a próbaidő, az a lehetőség áll, hogy egy rendes munkáltatói felmondással köszönjünk el az alkalmazottunktól. Ez dolgozói állomány esetében minimum 30 napos felmondási időt vonz magával. Érdemes azonban arra is odafigyelni, hogy nem elég a szóbeli elbocsájtás, hanem szükséges egy írásban rögzített szóbeli figyelmeztetés, majd írásbeli figyelmeztetéseknek is be kell következniük, amikor ezek száma eléri a hármat, akkor lehet rendes felmondással, illetve felmondási idővel elköszönni az alkalmazottunktól.

Rendkívüli felmondás

A rendkívüli felmondás egy bonyolultabb esete az elbocsájtásnak, mellyel ritkábban szoktak élni a munkáltatók. Ebben az esetben bizonyítani kell tudni, hogy a dolgozó szándékosan, tudatosan okozott kárt a cég számára. Mindenképpen jegyzőkönyvnek kell készülnie az esetről, és egy kisebb bizottságnak kell összeülnie a vállalat vezetőiből, és döntést hozni ez ügyben. A fegyelmi bizottság a cég vezetőiből, illetve ha szakszervezet van, akkor a szakszervezet tagjaiból kell hogy álljon, és nekik kell meghozni a rendkívüli felmondásról a döntést. A leggyakoribb hiba abból adódik, hogy nem készítik megfelelően elő a felmondást, nincsenek meg az alátámasztó indokok. Általában ezekbe a formai hibákba kötnek bele a munkavállalót képviselő jogászok, amely súlyos 10 milliós tételekké válhat a cég számára, akár egy dolgozó esetében is.


Néhány szó az írásbeliségről és az indoklási kötelezettségről

Valamennyi munkaviszony megszüntetésre irányuló megállapodást, illetve nyilatkozatot írásba kell foglalni, valamint ezen kötelező rendelkezés folytán az írásba foglalás kötelezettségétől eltérni nem lehet. Az írásbeliség követelményeinek mellőzése vagy elhibázása, egy munkavállalói perindítás esetén szinte biztos pervesztességet jelent a munkáltató számára. Fontos, hogy a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodásban rögzíteni kell a munkaviszony megszűnésének időpontját, hiszen a próbaidő és a rendkívüli felmondás azonnali hatállyal szünteti meg a munkaviszonyt, de a rendes felmondás a munkaviszonyt mindig valamely jövőbeli időpontban szünteti meg. A munkaviszony megszüntetés írásba foglalásán túl további kötelezettségek vannak, így többek között indoklási kötelezettség terheli a munkáltatót a rendes és rendkívüli felmondás esetén. Amennyiben ez elmarad, az az intézkedés jogellenességét vonja maga után.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Amit a munkáltatói felmondásról tudni kell
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.