A vállalkozásnak akkor is lehetnek működési költségei, adó ill. járulékfizetési kötelezettségei, ha nincs bevétele. Egyrészt, a főállású egyéni és társas vállalkozó után kötelező megfizetni a havi...
Ajánlott oldalak
2011-04-06 15:19
PR
Állati sikeres
Miként lesz egy bezárásra ítélt állatkórházból az ország legnagyobb állatgyógyszer-kereskedőcége, amely hazai kisboltokból épít franchise-láncot? A székesfehérvári Alpha-Vet vezetője 20 év kemény munkája során mindig látta, mit hoz a jövő.

Ha édesanyjának nem törik el a lába, Móré Attila (46) talán ma is falusi állatorvos lenne, nem pedig a 10,7 milliárdos bevételű Alpha-Vet Kft. tulajdonosa és vezetője. 1992-ben ugyanis az akkor állatorvosként az 1500 lakosú, Fejér megyei Pálfán dolgozó szakember a székesfehérvári kórházba hozta gipszelésre édesanyját, és amíg várakoztak, egy kollégája invitálására megnézett egy tönkrement, állami tulajdonú állatkórházat. Az állatorvosi egyetem gyakorlóintézetéként szolgáló kórház remek szakmai műhely volt, de a csőd fenyegette. Móré Attila azonban meglátta benne a lehetőséget, és megvette, hiszen a mezőgazdaság első összeomlásának idején sok falusi állatgyógyászra csak a kilátástalan jövő és az alkoholizmus várt.

 

A szerencse kovácsa

„Ebben a bekecsben kezdtem a munkát” – mutat fel egy múzeumba való ruhadarabot a cégvezető, azt illusztrálva, milyen körülmények között kezdte meg a munkát a rendelőben, amelynek fűtése sem volt. „Rezsóban melegítettük a vizet, hogy az injekciókban az oltóanyag nem sűrűsödjék használhatatlanná”. A 10 alkalmazottal működő kórház első évi bevétele 10 millió forint volt: 20 év alatt az eredmény az ezerszeresére nőtt, ebből a kórház ma 100 milliót hoz. Móré Attila olvasatában tehát a sikerek forrása a szerencse volt, a „jó helyen, jó időben” igazsága, ám mivel református nevelést kapott, azt is vallja, hogy mindenki a saját szerencséjének a kovácsa.

 

Konzervet a kutyának?

Az Alpha-Vet sikereinek másik titka mindig is az újdonságokra való nyitottság volt, ennek köszönhette a nagy kiugrást is. Az állatkórház új vezetője ugyanis felismerte, hogy Magyarországon nem létezik állatgyógyszer-kereskedelem. Ügyfeleik az állatorvosi rendelők, tsz-ek, állattartó telepek lettek, ők pedig a nagykereskedelmi pozíciót töltötték be: a mai napi az Alpha-Vet a hazai piacvezető.

A nyitottságnak köszönhető az igazi nagy sikerágazat, az állateledel, szakszóval pet food forgalmazása. „1996-ban, amikor belevágtunk, sokan mondták nekem, hogy agyrém a kutyának konzervet adni. Én azonban láttam a nyugat-európai trendeket, és tudtam, hogy ha ott növekszik a fogyasztás, itthon is fog. Ez a piac évente 10-20 százalékkal nőtt a válság előtt, 10-15 év alatt pedig megduplázódik. Mutassanak nekem még egy ilyen üzletágat!”

 

A teljes cikket elolvashatja a Haszon magazinban,   keresse   az  újságárusoknál! 
Haszon.hu
 

 

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Állati sikeres
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.