Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2011-03-19 06:03
BDB
Alkotmányos védelmet kérnek a vállalkozásoknak
A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV), több szakmai szervezettel karöltve levélben fordult az Alkotmány-előkészítő Bizottsághoz annak érdekében, hogy tisztességesen működő magyar gazdasági szervezetek is védelmet kapjanak az Alkotmányban.

A szervezetek szerint az Alkotmány szövegének tartalmaznia kellene, hogy „A Magyar Köztársaságban az elvégzett munka és a teljesített szolgáltatás ellenértékét ki kell fizetni. Az államnak kiemelt kötelessége, hogy a jogalkotás és az igazságszolgáltatás révén hatékonyan védje a tisztességes gazdasági szervezeteket.”


Az MMV levelében kifejtette, hogy a vállalkozók munkáltatói kötelezettségeit alapjaiban veszélyezteti, hogy semmilyen jogot nem kapnak járandóságuk behajtásához, ráadásul a kifizetetlen számla után is be kell fizetni az adó- és járulékterheket. Álláspontjuk szerint mind a munkavállalók, mind a mikro-, kis- és középvállakozók, továbbá a magyar társadalom és gazdaság érdeke azonos: védelmet kell biztosítani a lánctartozások áldozatául esett cégeknek, különben nem jönnek létre a remélt munkahelyek és a hazai gazdaság fellendülése sem lehet reális célkitűzés.

A szervezet szerint ha egy vállalkozás a megrendelt munkát szerződés szerint pontosan teljesíti és a teljesítésigazolás birtokában kiszámlázza, akkor a megrendelőnek semmiféle jogalapja nincs arra, hogy különböző indokokra hivatkozva az összeget visszatartsa.

Ha ez nem egyértelmű a lefektetett jogszabályokban, akkor ez a jogrend nem felel meg a társadalmi elvárásoknak, ellene mond az igazságérzetnek, morálnak és erkölcsnek, következésképpen meg kell változtatni – hangsúlyozzák a levélben.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Alkotmányos védelmet kérnek a vállalkozásoknak
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.