Ha egyéni vagy társas vállalkozóként (bt beltagja, kft ügyvezetője) származik jövedelmünk akkor azt a következő levonások, járulékok terhelik: Levonások a jövedelemből: szja (ld. 4 pont) 8 %...
Ajánlott oldalak
2010-11-04 07:34
Szűcs Ágnes
Alkoholmámor: erősebb az idei bor
Jóváhagyta az Európai Unió bizottsága a 2010-es magyar mustok és borok alkoholfokának javítását. A hűvös, esős időjárás miatt az idei szőlő a megszokottnál kevesebb cukrot tartalmaz, mint amennyire jobb minőségű bor előállításához szükséges lenne.

Az unió 10 tagország borászainak engedélyezte mustjaik, illetve az új borok előállításánál a fél százalékos alkoholfok javítását. Az időjárás következtében nem alakult ki a szokásos mennyiségű cukortartalom, amiből erjedés után a megfelelő szintű alkohol képződhet. Ez rontaná a borok minőségét, és eltarthatóságát, ami növelné az asztali borok amúgy is nagyfokú túlkínálatát a minőségi borokkal szemben.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium még augusztusban kérte az EU Irányító Bizottságát, hogy a rossz időjárásra tekintettel  engedélyezze a magyar borok cukortartalmának növelését. Normál esetben a tagállamokban másfél százalékos alkoholfok-emelés engedélyezett, idén viszont a bizottság engedélyezte a fél alkoholfokos javítást, amivel két fokkal megemelhetik az új bor alkoholfokának tartalmát. Az uniós rendelet kiterjed minden 2010-ben szüretelt szőlőből készült mustra, részben erjedt szőlőmustra, továbbá érinti a még erjedésben lévő újbort és bort.

Az alkoholfok növelését lehet fokozni répacukorral vagy kezeletlen, illetve finomított mustsűrítmény hozzáadásával. A bizottsági döntés egyetlen kikötése, hogy az így előállított bor alkoholtartalma nem lehet 12,5 százalékosnál erősebb. Ez a százalék megfelel a legtöbb minőségi fehér-, illetve a közepes minőségű vörösbor normál alkoholtartalmának.

A magyar beadványhoz további kilenc ország is csatlakozott, amikor kérte az alkoholfok javításának engedélyét: Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy-Britannia.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Alkoholmámor: erősebb az idei bor
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.