A kisgyerekes szülők közvetlenül érzékelik a gyermekgondozással foglalkozó intézmények kapacitáshiányát, vélhetőleg ezért gondolkodnak egyre többen ilyen jellegű vállalkozás indításában....
Ajánlott oldalak
2010-12-23 11:36
Szűcs Ágnes
Alkalmassági tesztek és amit még erről tudni kell…
Évtizedeken keresztül munkaköri alkalmassági vizsgán legfeljebb a gépkocsivezetők vettek részt. Manapság már a cégek többsége különböző tesztek (intelligencia, személyiségi) megírását is kötelezővé teszi a munkaerő-felvételnél.

Munkafelvételnél alkalmassági vizsgálatot a rendszerváltás után főleg a hazánkba települt multinacionális cégek vezettek be. Eljövendő munkatársaikat nemegyszer többfordulós alkalmassági, pszichológiai vizsgálatnak, tesztnek vetették alá. (Nemegyszer a jelentkező tudtán kívül tesztelték külső behatásokra való reagálását, illetve szituációs gyakorlaton kellett nekik részt venni.)

A tesztek alapján választották ki azokat a jelentkezőket, akik az egyéb feltételek mellett a legalkalmasabbnak bizonyultak azoknak a feladatoknak az ellátásában, amit a feladatkör megkívánt (pl. ügyfélkapcsolatnál empátiakészség, problémamegoldó képesség, titkárságvezetőnél szervezőkészség stb.).

 

Mostanra már a cégek többsége használja munkaerő kiválasztásánál az alkalmassági tesztek megírását. Elsősorban a jelentkezők objektív megismerése a cél, de mivel a tesztek értékelésére nincs megfelelő szakember, az alkalmassági vizsgálatnak nincs érdemi eredménye.

Az alkalmassági tesztek sokfélesége – intelligencia, személyiségtesztek stb. – felveti azt a problémát, hogy egy-egy teszt alkalmazásához, illetve kiértékeléséhez pszichológiai végzettség szükséges. Ellenkező esetben, az eredményekből  egymásnak ellentmondó következtetések vonhatók le. De még az általános használatú teszteknél is ajánlatos szakember segítségét igénybe venni.

Mint sok mindenben, mi magyarok itt is átestünk a ló másik oldalára. Olyan munkatársaknál is alkalmazzák az alkalmassági vizsgálatok feltételét, ahol az adott munkakör meg se kívánja. A túl sok jelentkező és adat között pont a lényeg veszik el.

Egy kisebb volumenű cégnél érdemesebb a „józan paraszti észre” hagyatkozni, és csak azt mérlegelni, hogy az adott munkakörhöz milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a jelentkezőnek.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Alkalmassági tesztek és amit még erről tudni kell…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.