A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2010-03-22 12:00
Majoros-Tóth Orsolya
Alacsony szinten áll a magyar export
Két évig tartó projekt eredményét publikálta az ITD Vállalkozásfejlesztési Igazgatósága, amiből kiderül, hogy a magyar kis- és középvállalkozások elenyésző hányada exportál külföldre.

Az ITD 2064 exportőr kkv-t vizsgált, ami a külföldre szállító, magyar tulajdonú kis- és középvállalatok csoportjának nagy többségét reprezentálja. A céglátogatások során az ITD munkatársai a statisztikai adatok gyűjtése mellett egyedibb információknak is a birtokába jutottak, például hogy milyen problémákba ütköznek a vállalatok a külföldi értékesítés során, és hol lenne szükség az állami szabályozások változtatására.

A vizsgálat során kiderült, hogy a magyar gazdaság éves exportja mintegy 15 000 milliárd forint, de ebből a kkv-k részesedése csupán 18 százalék. Ebből mintegy 40 százalékot külföldi tulajdonú cégek bonyolítanak. A hagyományos szektorokban a legerősebb a kkv-exportőrök tevékenysége: az élelmiszer, textil, fém iparágak vezetik az összesítést. Az ITD szerint viszont lassan felzárkóznak ezekhez a tudásalapú iparágak is.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Alacsony szinten áll a magyar export
Hozzászólások száma: 1 db

 
2018 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.