A kisgyerekes szülők közvetlenül érzékelik a gyermekgondozással foglalkozó intézmények kapacitáshiányát, vélhetőleg ezért gondolkodnak egyre többen ilyen jellegű vállalkozás indításában....
Ajánlott oldalak
2010-02-05 07:07
Szűcs Ágnes
Agrártámogatás: átgondolatlan szabályozás
Egy átgondolatlan szabályozás miatt jelentős összegű támogatástól esnek el azok a családi gazdaságok, amelyeknél más nevén van a földhasználat, és más néven fut az állattartás. Az Agrárkamara a Földművelésügyi És Vidékfejlesztési Minisztériumhoz fordult a helyzet orvoslásáért.

Az egységes területalapú támogatásról szóló (SAPS) FVM rendelet szerint a termeléstől elválasztott, meghatározott állatlétszám alapján (történelmi bázisjogosultság) járó közvetlen támogatást 2009-től csak azok a családi gazdaságok kaphatják, amelyeknél nem különül el a földhasználat, és az állattartás nevesített személye.

„A családi gazdaságokat 2001-ben hozták létre.” – tudta meg a www.sikeres.hu Kiss Gábortól, a Csongrád megyei Agrárkamara titkárától. „A családi gazdaság egy olyan intézmény, ahol a családi gazdaság vezetője főállásban (egyéni vállalkozóként, vagy őstermelőként), a családtagok mellékállásként dolgoznak. Leggyakoribb, mikor a növénytermesztés és az állattenyésztés tulajdonjogilag, vagy használat szempontjából elkülönül egymástól, de a családi gazdaságon belül szerves egységet képez. Előfordul az is, hogy a földtulajdon is megoszlik a családtagok között. 2009-től feltétel, hogy aki igényli a területalapú támogatást, annak a nevén kell szerepelni a földterületnek. Az állatokkal foglalkozó házastárs, egyben a meghatározott állatállományhoz kapcsolt történelmi bázisjogosultság tulajdonosa is, de földterületet nem művel, így neki nem jár területalapú szubvenció, ennek híján nem kaphat a (a meghatározott számú) állatok után járó támogatást.”

Kiss Gábor elmondta továbbá hírportálunknak, hogy ezek a családi gazdaságok ebben az évben elesnek a történelmi bázis alapján juttatandó állatlétszám alapú támogatásoktól. „A történelmi bázis azt jelenti, hogy a 2006. évi állapot után (földterület, állatállomány darabszáma) ill. a 2006 évre igényelt támogatások történelmi bázisjogosultságot szereztek. Ez a megszerzett történelmi bázisjogosultság.”

Ezért az Agrárkamara a Földművelésügyi És Vidékfejlesztési Minisztériumhoz fordult, hogy a családi gazdaságok a történelmi bázisjogosultságot a gazdasági társaságoknak meghatározott módon kaphassák meg.
 

Cimkék: támogatás
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Agrártámogatás: átgondolatlan szabályozás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.