A termékdíjköteles termék után termékdíjat fizet a belföldi előállítású és az Európai Közösségen belüli behozatal esetén a első belföldi forgalomba hozó vagy saját célú felhasználás esetén a...
Ajánlott oldalak
2010-02-10 10:30
Magyar Agrárkamara
Agrárpályázatok: elakadó fejlesztések?
A miniszterelnöknek írt levelében kéri Bajnai Gordont a Magyar Agrárkamara arra, hogy kormánya az agrárgazdaság számára meghatározó Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot vegye ki az április 1-jétől élő döntési moratórium hatálya alól.

Máskülönben egész ágazatoknál akadhat el akár évekre is a fejlesztés, ráadásul tetemes mennyiségű és értékű kártérítési pert is indíthatnak a közigazgatás ellen a pályázatok elbírálásának csúszása miatt ellehetetlenülő gazdálkodók.

 

A kormány rendeletet alkotott arról, hogy 2010. április 1. után nem hozhat kötelezettségvállalást többek között az uniós forrásokat és pályázatokat kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal é s maga az agrártárca sem. Ez azonban számos, helyrehozhatatlan kárt fog okozni a mezőgazdaságban, az élelmiszer-gazdaságban. Ennek részleteiről is tárgyalt a Magyar Agrárkamara elnöksége legutóbbi ülésén és úgy határoztak, hogy levelet írnak Bajnai Gordon miniszterelnöknek.

Ebben leírták, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra is vonatkozik a rendelettel bevezetendő moratórium. Az agrárgazdaság számára biztosított Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) források jelenleg több mint 30 jogcímen érhetők el. Jelenleg is, és április 1-jén is számos támogatási pályázat lesz pályáztatási, beadási, elbírálási, lehívási és elszámolási szakaszban. Ezekhez szoros, korábban jogszabályban rögzített határidők tartoznak, melyeket egyrészt a pályázóknak, másrészt az ÚMVP Irányító Hatóságának (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH)) is be kell tartania. A döntési határidők moratórium miatti csúszása és az elszámolási határidők változatlanul hagyása támogatási igények tömegét lehetetlenítheti el.
A legtöbb esetben a határidők átalakítása sem segít az ügyek menetén, ugyanis a mezőgazdasági termelést felül nem írható biológiai törvényszerűségek befolyásolják, azaz a döntések néhány hónappal későbbi meghozatala akár egy év csúszást is jelenthet egyes fejlesztések, beruházások esetén, sőt azokról akár végleg le kell mondaniuk gazdálkodóknak. Az időveszteség mellett jelenleg nem mérhetők fel azok a károk, amelyek a megkezdett, de objektív okokból be nem fejezhető pályázati jogcímek feltételrendszerének biztosítását célzó gazdálkodói kiadásokból (tervezés, előkészítés, hitelforrások biztosítása, engedélyeztetések, pályázatkészítés stb.) tevődik össze.


A természetes folyamatokban a moratórium okán adminisztratív eszközökkel nem lenne szabad belenyúlni!– szögezi le a kamara.


A Forgács Barna kamarai elnök által aláírt levélben az is olvasható, hogy kártérítési perek indulhatnak a közigazgatás ellen, mivel a döntési moratórium miatt pályázatok sokasága lehetetlenülhet el, így a pályázók tetemes támogatástól eshetnek el. Az egyes támogatási jogcímek ütemezett végrehatásának megszakadása súlyosan veszélyezteti az ÚMVP futamideje alatt az uniós források időarányos, illetve végső felhasználását tekintve pedig teljes forrásszintű felhasználását is.


A Magyar Agrárkamara levelében arra kéri Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy kormányával haladéktalanul vizsgáltassa felül a döntési moratórium kiterjesztésének hatását az agrárgazdaságra, az EMVA-források felhasználására, az ÚMVP végrehajtására. A moratórium fenntartása a mezőgazdaságban nemzetgazdasági érdekeket sért, látható és érzékelhető előnyök nélkül sújtják az ágazat szereplőit.


Az agrártárca, a kifizető ügynökség, az agrár-érdekképviseletek, a Magyar Agrárkamara szerint egyértelmű, hogy hatályon kívül kell helyezni a kormányrendelet azon pontját, mely az agrárforrásokkal kapcsolatos döntésekre is kiterjeszti a moratóriumot április 1. után.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Agrárpályázatok: elakadó fejlesztések?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.