EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
2010-01-13 07:00
Majoros-Tóth Orsolya
ÁFA kompenzáció az Új Magyarország Projektekben!
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a 2009. július 1-jétől életbe lépett, megemelt ÁFA tartalmat – mint a projektgazdáknak fel nem róható költségnövelő tényezőt – kompenzálni fogja.

 
A 2010. január 11.-én életbe lépett miniszteri rendelet lehetővé teszi, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervben működő projektek áfa-emelésből adódó költségemelkedését az NFÜ a projektgazdák számára kompenzálja. Az Ügynökség ezzel meg akarja óvni a partnervállalkozásokat a nagy értékű beszerzésekkel vagy szolgáltatásokkal tervezett projektek befulladásától. Az Ügynökség úgy szeretné használni a rendelkezésre álló forrásokat, hogy a projektgazdák számára a le nem vonható áfával érintett ügyek ne sodródjanak bajba, és az adóemeléssel kedvezőtlenül érintett projektek az eredeti tartalommal és határidővel megvalósulhassanak.

Az ÁFA kompenzációt igénylő lap az NFÜ weblapján hamarosan elérhető, de a projektgazdáknak nem elég ezt a dokumentumot kitölteni. Az igénylés ugyanis a támogatási szerződés módosítását is szükségessé teszi. Fontos pontja a kérelemnek továbbá, hogy az áfa-emelés költségnövelő hatásának bizonyítása a pályázó feladata.

Az NFÜ  közleménye szerint az áfa-emelés miatti többletkiadásra is érvényesíteni kell a társfinanszírozás és kockázatmegosztás elvét (a pályázónak arányos önrészt kell biztosítania), valamint csak az igazolható és realizált többletkiadás lehet a kompenzációs kifizetés alapja.

Cimkék: támogatás
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : ÁFA kompenzáció az Új Magyarország Projektekben!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.