Ha egy magánszemély nem egyéni vállalkozó, nem rendelkezik adószámmal és megbízzák egy egyszeri feladat ellátásával, akkor azt megbízási szerződés megkötése után lehet teljesíteni. A megbízási díj...
Ajánlott oldalak
2010-07-22 14:23
BDB
Áfa halasztás, áfa visszaigénylés
Az Európai Unió számos tagállamában már bevett gyakorlat az áfafizetés halasztása vagy a már befizetett áfa visszaigénylése abban az esetben, ha a megrendelő nem fizeti ki a vállalkozó számláját. A körbetartozások főként az alvállalkozókat érintik, melyek a legtöbb esetben a kisvállalkozók körébe tartoznak. A jelenlegi szabályozás a megrendelőknek és a költségvetésnek ugyan kedvez, de hátrányos helyzetbe hozza az alvállalkozókat. Ennek kiküszöbölésére azonban több megoldás is kínálkozik…

A körbetartozások és lánctartozások csapdája leginkább a kis- és középvállalkozásokat sújtja, akik sokszor vétlen elszenvedői az eseményeknek, és kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Sokszor hiába várják az elvégzett munka ellenértékét, ráadásul még az áfát is be kell fizetniük, ezzel egyidőben viszont a megrendelő, aki a kiegyenlítést elmulasztja,  levonhatja a számla áfatartalmát.

A hátrányos helyzet kiküszöbölésére több megoldás is kínálkozik, és csak idő kérdése, hogy a potenciális lehetőségek mikor kerülnek a megvalósítás útjára.

Halasztás

Az adófizetési kötelezettség halasztása megoldást jelentene a nemfizetés esetére, hiszen jelenleg is van rá lehetőség speciális szervezetek esetében. A kört kiterjesztve a pénzforgalmi szemléletű áfafizetés a vállalkozások esetében jelentős könnyítést jelentene, hiszen amíg az alvállalkozó nem jut pénzhez, az áfát sem kell megfizetnie.

 

Áfamentesítés, visszaigényelhetőség

A be nem folyó követelések áfamentesítése ismét jó példa lenne arra, hogy az egyensúlyt és az egyenlőséget megteremtsék a két tábor között.  Nemfizetés esetén ezzel a megoldással az alvállalkozót nem sújtaná az adóteher, viszont a jelenlegi szabályozás értelmében így a költségvetés elesne jópár adóforinttól.

A megoldás még várat magára, viszont a probléma életszerűsége megköveteli a gyors lépéseket, remélhetőleg hamarosan e kérdéskörben is sikerül majd közös nevezőre jutni államnak, megrendelőnek és alvállakozónak egyaránt.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Áfa halasztás, áfa visszaigénylés
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.