Szülési szabadság (TGYÁS, GYED, GYES), valamint gyermekápolási táppénz esetén, a vállalkozásnak nincs semmilyen járulékfizetési kötelezettsége sem az alkalmazottak, sem a vállalkozó után...
Ajánlott oldalak
2010-08-17 08:03
BDB
Adózók péntek 13-ája – avagy a legális adóelkerülés
Az augusztus 13-án, pénteken kihirdetett adóváltozások szövegében néhány kiskapu benne maradt, amivel az adózók legálisan alkalmazhatnak adóelkerülést. A végkielégítés és pálinkafőzés esetében is használhatók kibúvók, az adózók leleményességén múlik már csak, hogy kihasználják-e ezeket. Bár nem állt a jogalkotók szándékában a „könnyítés”, mégis jócskán mellényúltak a törvénymódosítás megfogalmazásakor.

Bár nem állt a jogalkotók szándékában a „könnyítés”, mégis jócskán mellényúltak a törvénymódosítás megfogalmazásakor. Elvileg a kétmillió forint feletti végkielégítések ezentúl különadó alá esnek, gyakorlatilag azonban a törvényszövegből mégsem ez következik. A kétmilliós értékhatárt külön-külön kell vizsgálni 60 napon túli és 60 napra számított összegnél. Ha például egy 1,5 milliós fizetéssel rendelkező személyt vizsgálunk, aki négy havi végkielégítést kap, akkor a különadó alapja a 60 napon túli 3 millióból 1 millió és a 60 napra számított 3 millióból is 1 millió forint. Így számolva akár 4 millió forintig is különadó-mentes lehet a végkielégítés.


A pálinkafőzés esetében is igencsak kérdéses, hogy a törvény mennyire ad szabad utat, hiszen elméletben csak ötven literig adómentes a párlatfőzés, a jogszabály szerint nem kell külön nyilvántartást vezetni, és sem a főzést, sem a készüléket nem kell bejelenteni, így viszont nehezen ellenőrizhető az, hogy valaki túllépte-e a megadott mennyiséget, így akár naponta ötven liter is szabadon kifőzhető. A jogszabály szeptember 27-én lép életbe, és megvalósulásának legfeljebb csak az EU szabhat korlátot, ugyanis néhány adószakértő véleménye szerint az említett jogszabályrész az EU jövedéki szabályaival és hazánk csatlakozási szerződésével is ellentétes.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adózók péntek 13-ája – avagy a legális adóelkerülés
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.