Terhek a munkavállalói oldalon: A bruttó bérből levonásra kerülnek az alábbiak: szja 2010 évben az adó alapja a 27 százalékkal növelt jövedelem. Az szja mértéke:0- 5.000.000 Ft : 17 %,...
Ajánlott oldalak
2010-10-13 06:51
BDB
Adózási trükközés vagy isteni szerencse – tavaly 800 ezren nem fizettek adót
Tavaly nyolcszázezren egyáltalán nem fizettek jövedelmük után adót, melyet nagyobb részben az adójóváírásoknak és adókedvezményeknek köszönhettek. Az APEH adataiból azonban ennél jóval több és érdekesebb információ is kiderül…

„Összevonás alá eső, például egyéni vállalkozásból, munkaviszonyból, őstermelői tevékenységből vagy ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemről mintegy 4,4 millióan vallottak az adóhatóságnak, közülük csaknem 800 ezren nem fizettek adót az adójóváírásnak és az adókedvezményeknek köszönhetően.” – írja a TőzsdeFórum.

Az adókedvezmények összesen 485 milliárd forintot tettek ki, de idén várhatóan már nem járnak ennyire jól az adózók, hiszen ezek hatását jelentősen távolítják a tényleges adóterhektől. Több kedvezmény is megszűnik, melyek eddig adócsökkentő tételnek számítottak (tandíj, biztosítások után járó kedvezmény stb.), így várhatóan a 2010-es évről készített bevallásokban az adót nem fizetők száma nagymértékben lecsökken.

 

Az adózók összesen több mint 8300 milliárd forintnyi összevont jövedelemről nyilatkoztak bevallásaikban. Az elkülönülten adózó jövedelmek az elmúlt két évben mindössze 580 milliárd forintot tettek ki, míg 2007-ben ez 945 milliárdnyi volt. Ez részint a válságnak köszönhető, de a csökkenéshez nagymértékben hozzájárul a lelassult ingatlanpiaci forgalom is.

A rekordot döntögető, toplistás adózó 1,75 milliárdnyi éves jövedelemről nyilatkozott, melybe beletartozik az összevonás alá eső jövedelmen túl az elkülönülten adózó (ingatlanértékesítés, árfolyamnyereség stb.), illetve a külföldről származó jövedelem is. Személyét egyelőre titok lengi körül, hiszen az ilyen jellegű személyes adatok kiszivárogtatása adótitok megsértésének minősül. Az adóhatóság adatai szerint a top100-as lista jövedelemátlaga 617 millió forint.

Az összes bevallást figyelembe véve az adózók 8875 milliárd forintról készítettek bevallást, ami után 1643 milliárd forinttal, átlagosan fejenként 457 ezer forinttal adóztak.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adózási trükközés vagy isteni szerencse – tavaly 800 ezren nem fizettek adót
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.