Áfa mentességnek két fajtája létezik. Az egyik az alanyi áfa mentesség, a másik a tevékenység jellegére tekintettel az áfa törvény által meghatározott áfa mentesség. Az alanyi áfamentesség...
Ajánlott oldalak
2010-06-02 12:30
BDB
Adós fizess! De gyorsan!
Egy most hatályba lépő törvény értelmében a fizetési meghagyásokat már 3-15 nap alatt le lehet bonyolítani, többek között a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által kiépített elektronikus rendszer segítségével. Míg korábban a bíróságok intézték a fizetési meghagyással kapcsolatos ügyeket, ezek most a közjegyzőkhöz kerültek, így a rendszer működése jelentősen felgyorsult. Szükség is van erre, hiszen az utóbbi időszakban évi közel 400 ezer ilyen eljárás indult.

Június 1-től jelentősen meggyorsul a lejárt pénztartozások behajtása, mivel a korábbi kálváriát egy elektronikus rendszer váltja fel és a bíróság helyett a lebonyolítás a közjegyzőkhöz kerül át. Az egymillió forint alatti pénztartozásokhoz már csak és kizárólag a fenti módszer alkalmazásával juthat hozzá a jogosult. Ha az adós a fizetési meghagyás ellenére sem rendezi a tartozását, az ügy csak akkor terelődik bírósági útra.

A fizetési meghagyások beadása egy elektronikus űrlap kitöltésével veszi kezdetét és minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva történik. A határidők kezdetének az a nap vehető, amikor az eljárási díj megfizetésre kerül és az a MOKK számlájára beérkezik. Innentől kezdve a közjegyző legfeljebb három munkanapon belül rögzíti a dokumentumokat a rendszerben. Az eljárási díj alapja a pénzkövetelés összegének 3 százaléka, de minimum 5 ezer, maximum 300 ezer forint. A kamara a beszedett díj felét a közjegyzők között osztja szét.

 


 

A MOKK kétféle módon juttatja el a dokumentumokat az adós felé: kinyomtatva papír alapon, vagy elektronikusan, ennek határideje 15 nap. 2011. július 1-től azonban már csak és kizárólag elektronikus úton kézbesíthetik a fizetési meghagyásokat egy másik törvényi szabályozás szerint.

Az adósnak a kézbesítést követően 15 nap áll rendelkezésére, hogy kifogással éljen a fizetési meghagyás ellen. Ha ez nem történik meg, úgy az jogerőre emelkedik és hatálya jogerős bírósági végzésnek megfelelő. Amennyiben a 15 nap alatt bármilyen ellenvetés érkezik az adós részéről, úgy a továbbiakban bírósági eljárás dönt az ügyben. Ha az adós sem ellenvetéssel, sem az összeg kiegyenlítésével nem él, akkor végrehajtásra kerül sor, melyet szintén elektronikus úton lehet kérni, erre 10 év áll rendelkezésére a jogosultnak.

Cimkék: apeh,hivatal
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adós fizess! De gyorsan!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.