Tbj. 4.§ g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni...
Ajánlott oldalak
2010-09-22 08:41
Szűcs Ágnes
Adóraktározás a megbízhatatlan vevő ellen
A megbízhatatlan kereskedelmi partnerek ellen és a kisvállalkozások védelmében vezették be az adóraktár intézményét. A legtöbb termelő és kereskedelmi vállalkozás számára megoldást jelenthet az adóraktárból való árusítás, mert itt forgalmi adómentes értékesítést, kedvezőbb árazást és megbízhatóbb kereskedelmi fegyelmet érhetnek el.
Az áfa befizetése gyakran likviditási gondot jelent a cégeknek, ha a partner nem fizeti ki időben a vásárolt áru ellenértékét, hiszen az eladott áru után felszámolt forgalmi adót még ebben az esetben is be kell vallani és teljesíteni kell. Erre jó megoldás az az adótervezési eljárás, ami számos termék és eszköz forgalmazásakor áfa mentes értékesítést tesz lehetővé.
Adóraktárnak azt a fizikailag elkülönített, helyrajzi számmal beazonosított, egy technológiai egységet képező üzemet, raktárt neveznek, ahol olyan jövedéki termék tárolását, raktározását végzik, amely után az adót még nem fizették meg.
 

Az adóraktárba az eladásra szánt termék tulajdonosa vagy annak meghatalmazottja tároltathatja be az árut. Ez alól csak a jövedéki adó alá eső termékek a kivételek. Ha ezt belföldről szerezték be, de mindezt csak akkor, ha a betároláskor már tudják, hogy az adott árut kinek adják el. E nélkül nem lehet beraktározni.
Az áfa mentes értékesítések száma, valamint az adóraktárban történő tárolás ideje korlátlan, és a termékeket többször tovább is lehet adni.

Az értékesítési lánc akkor ér véget, ha olyan valaki veszi meg az árut, aki ki tudja fizetni utána az ÁFÁ-t és kiraktároz. Az utolsó adóraktári tulajdonosnak már áfás számlát kell kiállítania az értékesítésről.
 

„Az áru utolsó tulajdonosára az adómentes értékesítés lehetősége már nem vonatkozik, neki adóbiztosítékot is kell nyújtania az áfakötelezettség megfizetésére. Az adott adóbiztosítékot végül a vámhatóság szabadítja fel, ha a kiraktározó a havi vagy negyedéves áfa bevallásában fizetendő adóként beállította a termékek áfáját.” - írja az Index.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adóraktározás a megbízhatatlan vevő ellen
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.