A kormány minden évre jóváhagyja az aktuálisan érvényes minimálbér összegét. A minimálbér a kötelezően fizetett legkisebb munkabér. A teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók havi bruttó bére...
Ajánlott oldalak
2010-08-06 15:20
RogÁ
Adóparadicsommá válhat Magyarország?
Adóparadicsommá válhat Magyarország, ha életbe lép a társasági adó – vélik az adószakértők. A 10 százalékos adókulcs az egyik legalacsonyabb lesz a régióban, ami – a szakemberek szerint – táptalaja az offshore cégeknek, mondván: „a tízszázalékos kulccsal verhetetlenek leszünk a térségben.”

A társasági adó kulcsának csökkentését két hete szavazta meg a parlament, és vélhetően szeptemberben lép életbe, miután az új köztársasági elnök aláírta.

A társasági adó kulcsa 19-ről 10 százalékra csökken azoknál a cégeknél, ahol a nyereség 500 millió forint alatt marad. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezeténél azt mondják, az átállás nagy terhet vesz le a cégek válláról, de csak akkor lehet eredményes, ha azzal együtt beindul a gazdaság élénkítése is. Most ugyanis a cégek többségének nyeresége sincs.

Ezzel egyébként a régióban Bulgária és Szerbia mellett nálunk lesz az egyik legalacsonyabb a társasági adókulcs. Ausztriában és Ukrajnában ugyanis 25, Horvátországban és Szlovéniában 20, Szlovákiában 19, Romániában pedig 16 százalékos a társasági nyereségadó kulcsa. Zara László adószakértő szerint könnyen lehet, hogy néhány vállalkozás „külföldi társasággá” minősül.

Magyarországon 3000 olyan vállalat működik, amelyet nem közvetlenül érint a változás. A cégek 95%-ának nyeresége viszont nem éri el az 500 milliót.


 

Egyes elemzők aggályosan ítélik meg a 10 százalékra történő adócsökkentést, mert szerintük ez túl alacsony összeg.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adóparadicsommá válhat Magyarország?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.