A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-02-04 14:06
cat
Adóhatóság kontra Feketemunka
A gazdasági válság mellett a hihetetlen mértékű bürokráciai teher is nyomasztja a vállalkozókat: ember legyen a talpán, aki a rengeteg szabványt, törvényt, jogszabályt be tudja tartani!

A Somogyi Hírlap például arról tudósított idén február elején, hogy az APEH 12 napra bezárt egy kaposvári presszót, az egyik próbaidős alkalmazott otthon hagyott kiskönyve miatt. „Az adótörvényekkel kapcsolatos jogszabszabályok megsértése miatt zárva” – ezzel a hatósági felirattal bélyegezték meg az üzlethelységet a 12 napos elzárás időtartamára. Ennek az esetnek, és a hasonló ügyeknek járt utána a hírlap.

A presszó bérlője elmondta a Somogyi Hírlapnak, hogy tavaly ősszel akadtak fenn az ellenőrzésen. „A munkatársamnak utasításba adtam, hogy a próbanapos dolgozó kizárólag akkor állhat munkába, ha szabályosan kitöltötte a kiskönyvet.” – idézte fel az előzményeket a vállalkozó. „Csakhogy a fiatalember otthon felejtette a dokumentumot. Akkor kezdődött a galiba, amikor visszatért a presszóba: a felszolgáló-jelölt azelőtt vette fel a rendelést, hogy elintézték volna a papírmunkát. Az asztalnál ugyanis az adóhatóság munkatársai foglaltak helyet. A rendelés következménye: 200 ezer forint bírság és 12 nap üzletbezárás, mert fekete munkavállalónak minősítették az illetőt.”

Az ilyen problémák mindennaposak. A hatóságok pedig nagyon ritkán tudnak méltányossági okokat elfogadni, és általában egy kalap alá veszik a véletlen eseteket a szándékos szabálykihágásokkal. Így egy figyelmetlenségre is a törvény teljes szigorával sújtanak le.

 
 Nem csak a vendéglátóiparban dívik a feketemunka

Makkos Péter, a Kiskereskedők Országos Szervezete (Kisosz) fonyódi területi vezetője arról beszélt a Somogyi Hírlapnak, hogy a feketemunka feltárása, kiszűrése általános érdek. „A tisztességesen dolgozó vállalkozóknak ez legalább annyira lényeges, mint az államnak.” Hozzátette, hogy mindez könnyen átlátható jogszabály és egyszerűsített adminisztráció nélkül aligha képzelhető el. A szakember a járulékrendszer reformját is szükségesnek látja: „Nem ártana az uniós stílust követni. A hazai jogalkotók leegyszerűsíthetnék a szabályokat. Tudomásom szerint Ausztriában az ellenőrző szakhatóság a hazai állategészségügyi, fogyasztóvédelmi és tisztiorvosi feladatokhoz hasonló szolgálatot lát el.”

Az APEH regionális igazgatósága a Somogyi Hírlap hírportáljának adott nyilatkozatában arról tájékoztatta az olvasóközönséget, hogy a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt 2008-ban négy boltot zártak be, 45-öt azért, mert nem jelentették be az alkalmazottat, s egyben az áru eredete volt ismeretlen. Tavaly 67 helyen dolgoztattak feketén. A termék eredetével öt helyen volt gond, s négyszer nem adtak nyugtát a vásárlóknak. A revizorok az idén egy boltban rendelték el a zárórát, mert a vállalkozó nem jelentette be a foglalkoztatottat.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adóhatóság kontra Feketemunka
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.