Szülési szabadság (TGYÁS, GYED, GYES), valamint gyermekápolási táppénz esetén, a vállalkozásnak nincs semmilyen járulékfizetési kötelezettsége sem az alkalmazottak, sem a vállalkozó után...
Ajánlott oldalak
2010-12-03 11:34
BDB
Adóellenőrzés! Készülj!
Az adóellenőrzések tekintetében több változás is életbe lép 2011-ben. A legtöbb cégvezető azt vallja, nem lehet eléggé felkészülni az adóhatóság látogatására és ha a revizorok hibát akarnak találni, akkor fognak is. Annak ellenére, hogy többnyire valóban büntetéssel zárulnak a vizsgálatok, kivételek mindig vannak. Lássuk, mire kell figyelni most és a jövőben, ha az APEH ellenőrzésre szólítja fel a vállalkozókat…

A Mazars könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég munkatársai adóellenőrzési tapasztalatairól és annak lehetséges kockázatairól számoltak be a tozsdeforum.hu-nak és egy csokorba szedték a legfontosabb tippeket, annál is inkább, mert 2011. februárjától az ellenőrzési irányelvek változnak.

 

Kezdet és vég

Az adóellenőrzés előzetes értesítés kézhezvételével vagy a revizorok által bemutatott megbízólevél felmutatásával kezdődik. Ilyen esetben az ellenőrzés kezdete a megbízólevél átadásának napja. Ez alól kivételt képez a próbavásárlás, hiszen ilyenkor ez csak utólag kerül bemutatásra.

Az ellenőrzés befejezésének az arról készült jegyzőkönyv átadásának napját kell tekinteni, ha ez kézbesítés útján történik, akkor ez a dátum a postára adás napját jelenti.

Fontos módosítás, hogy 2011-ben az adóellenőrzésről való értesülést követően a vállalkozók már nem élhetnek önellenőrzéssel, az eddigi gyakorlattal ellentétben.

 

Mennyi ideig? Utólag mit?

Az ellenőrzések alkalmával az ügyintézés általában 30 napot vesz igénybe, amit legfeljebb ugyanennyivel meg lehet hosszabbítani. Ennek egyetlen kivétele az állami garancia beváltásához kapcsolódó revíziók, melyek esetében 90 nappal kell számolni.

Amennyiben jogorvoslattal szeretne élni a vállalkozó, úgy arra 15 napja van, a másodfokú határozat esetében pedig a kézhezvételt követően 30 nap. Amennyiben ezt követően sem tudják elfogadni a döntést, úgy a másodfokú határozattal bírósághoz is fordulhatnak az érintettek, ilyen esetben viszont párhuzamosan két pert is szükséges indítani: egyet a határozat ellen, egyet pedig a végrehajtás felfüggesztéséért, mely halasztó hatállyal rendelkezik. Ha a per végeredménye még mindig nem kielégítő, akkor következő lépcsőként felülvizsgálati kérelemmel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökéhez kell fordulni.

 

Mit javasolnak?

A Mazars munkatársai a tozsdeforum.hu oldalon fontos információkat szolgáltatnak azoknak, akiknek nem hivatalosan ugyan, de tudomásukra jutott az adóellenőrzés ténye. Ilyen esetben a tétlen várakozás helyett azt javasolják, hogy menjenek elébe az eseményeknek: hívják fel például az adóhatóságot és kérdezzenek rá konkrétan, hogy valós-e az ellenőrzés ténye és hogy mikorra számíthatnak rá. A Mazars szakértői szerint ilyen esetben még az is előfordulhat, hogy a vállalkozó maga választhatja ki a megfelelő időpontot, vagy akár fél-háromnegyed évvel is eltolhatják a revízió dátumát.

Amennyiben a társaságnál személyesen jelenik meg az adóellenőr, mindenképpen érdemes kijelölni egy olyan személyt, akin keresztül információkat tudnak szolgáltatni a revíziót végző személynek. Minden esetben legyenek együttműködőek a cégvezetők a hatósággal, de ha egy-egy kérdésre adandó válaszban nem  biztosak, kérjenek időt annak megválaszolására és kérjék ki független adótanácsadó véleményét.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adóellenőrzés! Készülj!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.