A vállalkozásnak akkor is lehetnek működési költségei, adó ill. járulékfizetési kötelezettségei, ha nincs bevétele. Egyrészt, a főállású egyéni és társas vállalkozó után kötelező megfizetni a havi...
Ajánlott oldalak
2010-08-16 14:01
RogÁ
Adó- és illetékmentesen apáról fiúra szállhat a családon belüli gazdaság
Az illetéktörvény módosítása következtében adómentes lesz a családon belüli gazdaság átadás. Eszerint a közeli hozzátartozóknál nem kell vagyonátruházási illetéket fizetni a termőföld, a tanya, illetve a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, az építmény, valamint az ingóságok tulajdonának, illetve vagyoni értékű jognak megszerzése kapcsán.

Augusztus elsején lépett hatályba az új jövedéki- és illetéktörvény, mely a vagyonátruházás szabályozása mellett lehetővé teszi a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő. 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, és a főzést nem kell sehol előre bejelenteni, a pálinka előállításához használt készüléket pedig 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a tárca a nyár elején kezdeményezte az illetéktörvény módosítását. Mint írták, az új jogszabály segíti az egymást követő nemzedékek kapcsolatának erősödését, a családon belüli gazdálkodás folytonosságát, stabilitását is.


Ezek szerint mentes a vagyonátruházási illeték alól a termőföld, a tanya és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló), valamint ingóság - ideértve a gépjárművet és a pótkocsit is - tulajdonának, illetve vagyoni értékű jognak a megszerzése közeli hozzátartozóknál. Az illetékszabályok módosítása elősegíti, hogy a tradicionálisan mezőgazdasági tevékenységből élő családokban többletteher viselése nélkül - ne csak öröklés jogcímén - átörökíthető legyen minden, ami a mezőgazdasági tevékenység folytatásához szükséges. A törvény összhangban áll az európai vidék- és agrárpolitikával, amelynek alapjait az egyéni és családi gazdaságok adják - közölte a szaktárca.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adó- és illetékmentesen apáról fiúra szállhat a családon belüli gazdaság
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.