A hitelintézetek min. 1 éves pozitív eredmény után szoktak működő vállalkozóknak hitelt adni, vagyis újonnan alapított cégeknek nem adnak hitelt, hiszen elég nagy a kockázatuk. Jelzáloghitelt...
Ajánlott oldalak
2011-09-16 08:17
Kis Erika
Adjon otthont az otthoni munkának!
A sikeres vállalkozás egyik alapja a rugalmasság, így érdemes átgondolnunk, hogy bizonyos munkakörökben hatékony módszer lehet az otthoni munka engedélyezése, lehetővé téve munkatársaink számára, hogy időben és térben rugalmasan, részben vagy egészben otthonról végezhessék munkájukat.

A jelenlegi demográfiai helyzet miatt ma Magyarországon - a külföldi jó gyakorlatok mintájára – hatékony megoldásnak tűnhet az atipikus foglalkoztatások köre. Az otthoni munkavégzés is ebbe a kategóriába tartozik, de a tapasztalatok és a szakemberek szerint személyiségéből és motivációiból adódóan nem mindenki képes az önálló munkaszervezésre. Az otthon végzett munkát azok szokták élvezni, akik elegendő és erős önbizalommal, belső motivációval bírnak, fegyelmezettek, szeretik a munkájukat, önállóak és nem túl nagy a társaságigényük, illetve korukból, vérmérsékletükből és élethelyzetükből adódóan éppen fontosabb számukra a családi élet, vagy a nagyvárosok forgatagától távoli, békés életmód.

 

A távmunka bizonyos szakmákban, bizonyos munkákra mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára költségtakarékos megoldást jelent. A munkáltatónak például nem kell kialakítania irodai munkahelyet, míg a munkavállaló otthon dolgozhat, maga oszthatja be a munkaidejét, így sem időt, sem pénzt nem kell fordítani az utazásra.  Egy nemrégiben készített tanulmány szerint, a munkavállalók több mint fele naponta több olyan zavaró tényezővel találkozik a munkahelyén, amely elvonja a figyelmét a munkavégzés során. Az otthoni munkavégzésnél csupán 17 százalék tapasztal ilyen helyzetet. Számukra az otthoni légkör alkalmasabbnak tűnik a nagyobb munkatempóhoz. A megkérdezett munkahelyi jogászok, pénzügyes munkatársak egy része, a HR-szakemberek háromnegyede véli úgy, hatékonyabban dolgozik az otthonában. A megkérdezettek fele jelezte, hogy naponta 2-4 órát is elveszteget utazással, és kollégákkal való csevegéssel, ez az idő kiesik a munkavégzésből, így időgazdaságos megoldás számukra az otthoni munka. A többség szívesebben adna fel egy jobban fizető állást a rugalmasabb otthoni munkavégzés kedvéért.

Kényelmes, költséghatékony, időgazdaságos, kímélő, családbarát – az általános vélekedés szerint ezek a távmunka előnyei, és tapasztalatok szerint ezek meg is állják a helyüket, ám számos szakember arra figyelmeztetnek, hogy a vonzó és divatos vállalkozói létforma nem felel meg mindenkinek. Az otthoni munkavégzés számos buktatót is rejt magában, melyek egy része gondos szervezéssel és önismerettel, önfegyelemmel kiküszöbölhető, ugyanakkor fontos bizonyos készségek, képességek megléte is. Elsősorban alkati kérdés, hogy kinek válik be ez a munkavégzési forma. A szakemberek szerint a társasági élet a munkahelyen még akkor is fontos, ha nincs idő mély beszélgetésekre, mert a mozgolódás, az egymástól átvett minták, ellesett ötletek, a kis pletykák és az újdonságok éberen tartják a figyelmet és inspirálóan is hatnak. Az inspiráló környezet és személyek (munkatársak, ügyfelek) kellenek ahhoz, hogy a feladatok ne váljanak unalmassá.

A munkáltató részéről a távmunkára való átállás a következő kockázatokkal járhat:

·   Hagyományos szervezeti formák megszűnése megzavarhatja a vállalat normál működését

·   Kollektíva, belső vállalati kultúra sérül, vagy akár megszűnik

·   Ha a vezetői szemléletváltást nem sikerül megvalósítani: a projekt megbukik

·   Nem megfelelő távmunkások kiválasztása esetén: motivációvesztés, izoláció, elégedetlenség

·   A távmunkások feletti kontroll elvesztése

·   Nehezen mérhető egyéni teljesítmény

·   Adatvesztés, vírus, bizalmas dokumentumok kikerülése

A fenti veszélyek megfelelő előkészületekkel és gondos menedzseléssel mindenképpen kiküszöbölhetők, így bizonyos szakmákban, bizonyos munkákra nézve mindenképpen érdemes élni a távmunka adta előnyökkel és lehetőségekkel, hisz mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára költségtakarékos megoldást jelent.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Adjon otthont az otthoni munkának!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.